3D Mask İle Burun Estetiği

Burun estetiğinde “3D Mask” teknolojisi ile hastanın yüzüne uyumlu daha doğal burunlar ortayı çıkıyor.

3D Mask İle Burun Estetiği
Bir kişiye baktığınızda ilk göze çarpan yapının burun olmaması gerektiğini dile getiren Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Akkuş, burunun büyük, önde, kaba, sarkık olup, bu durumun kişiyi rahatsız ediyorsa burun estetiği ameliyatından fayda görebileceğini belirtti.

Büyük ve ön planda olan burnun kişinin sert, dominant, baskıcı, erkeksi görünüme yol açtığını vurgulayan Op. Dr. Akkuş, burun sarkıksa özgüvensiz bir algılanışa neden olabileceğini söyledi.



Burun estetiği ameliyatı öncesi yüzün çok iyi analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Akkuş, “Amaç yüzle uyumlu, büyüklüğüyle veya küçüklüğüyle göze çarpan bir burun oluşturmamaktır. Burun estetiği ameliyatı tartışmasız bir şekilde yüzün ifadesini en çok etkileyen estetik ameliyattır. Burun estetiği için başvuran hastaların doğal olarak en çok çekindiği konular ‘Ya yüzüme yakışmazsa?’, ’Ya istediğim gibi olmazsa?’, ’Ya nefes alamazsam?’ gibi sorulardır. Aslında hastalar çoğu zaman sonuçta ne olacağını tam olarak bilmeden veya daha önceki hastalarımıza bakarak bize ameliyat oluyorlar. Ben sonucun nasıl olabileceğini görsünler istiyorum. Daha önceden hastalara ameliyat öncesi photoshop veya 3D programlarla burun tasarımı yapılıyordu, bilgisayar ortamında yaptığınız tasarım 3 boyutlu olsa da biz bunu ekranda 2 boyut olarak görüyoruz. Aslında hasta ile görüşme sırasında biz cerrahların kafasında o yüze uygun burun şekilleniyor. Fakat bunu hastaya bilgisayar ortamında photoshopla veya 3D programlarla göstermek gerçekçi olmuyordu. Plastik cerrahiye başladığım ilk yıllardan beri aklımda hep ameliyat öncesi her hastanın heykelini yapmak vardı. Bu nedenle heykel sanatıyla ilgilenmeye başladım. Heykelle uğraşmak 3 boyutlu düşünebilme yeteneğimi artırdı. Doğal olanın özelliklerini görmeye başladım” dedi.

“DOĞALLIK AYRINTILARDADIR”

Burun ameliyatında doğallığı önemsediğini dile getiren Akkuş, “Doğal olanın özelliklerini görmek, beni başka şekilde düşünmeye sevk etti. Burun ameliyatı geçirmiş kişileri fark etmek, beni bu konuda daha fazla düşünmeye itti. Evet, her şey hastanın istediği gibi olmuş belki de burun kemeri alınmış, burun ucu küçültülüp kaldırılmış birçok insan gördüm, ama burun doğal durmuyordu. Sorun ne idi ? Tabi ki bunların yanında birçok doğal başarılı burun estetiği sonucu gördüm. Sorunun estetik yüzeylerin yani poligonların ameliyat sonrası silinmesiydi veya ameliyat sırasında oluşturulamamasıydı. Bunları görmeye başlamak, ameliyatlarda hastalarıma uygulamak inanılmaz bir haz verdi o dönemde. Burun ameliyatı kemerin alınması, burun ucunun kaldırılması değildi. Sırada doğalın özelliklerini hastalara anlatmak vardı. Bilgisayar ortamında 3D programlarla bunu hastanın burnuna uygulamak ve bunu göstermek pek mümkün görünmedi” diye konuştu.

Op. Dr. Ali Murat Akkuş, hastanın birebir heykelini yapmanın mümkün olamayacağını, bir yüzü milimetrik olarak aynı şekilde heykelle yapabilmenin çok zor olduğunu vurguladı. “Çok benzetebilirsiniz fakat bu birebir kopyası olmayacaktır” diyen Akkuş, “Bunun için önceleri kabul eden hastalardan yüzlerinden silikonla birebir kalıplarını alıp çalışırdım. Bu yöntem hasta için zahmetliydi. Bunu nasıl hasta için daha kolay hale getiririm diye düşüncesi 3D lazer tarayıcı ve 3D Mask yönteminden yararlanmamla son buldu. Artık başvuran hastanın yüz bölümünü 3D lazer tarayıcı ile bilgisayar ortamına kopyalıyorum. Hastanın bunun için 10-15 saniye kadar sabit durması gerekiyor. Hepsi bu, sonrasında asıl iş bunu birebir bir şekilde 3D Mask çıkarmak. Bunun 3D Mask çıkması 7-8 saatlik bir süreyi alıyor. Elimde hastanın yüzünün birebir kopyası olduktan sonra iş bunun balmumu benzeri özel bir maddeye dönüştürülmesine kalıyor. Hastanın şekillendirilebilir heykeli üzerinde yüzün oranları, burnun olması gereken büyüklüğü, burnun deri kalınlığı, kıkırdak yapısı, kemik yapısı hesaba katılarak yeni bir burun tasarlıyorum. Bir sonraki görüşmede bunu hastama sunuyorum. Burnunun özelliklerini, neden bu şekilde tasarladığımı anlatıyorum. Burnun doğal görünmesini sağlayacak olan poligonları beraber inceliyoruz. Hastaya kendi burnundan yapılabileceklerimi ve yapamayacaklarımı anlatıyorum. Ameliyatla elde edemeyeceğim bir sonucu heykelde oluşturmanın bir anlamı yok. Bu arada tabi ki burun ameliyatının risklerinden bahsediyoruz. Hastalarımızla yaptığımız konuşmalarda çok sık olarak ‘estetik bütünlükten’ bahsediyorum. Estetik bütünlük; bir nesnenin çevresiyle uyum içerisinde olmasıdır. Hastaya yüzüne uygun burun tasarlanmalı. Hastalar bazen çok küçük burun isterler yüzlerine göre. Unutmayın ki bazen burun küçüklüğüyle de dikkat çekebilir, yüze bakıldığında küçüklüğüyle dikkat çeken, hemen göze çarpan burnun uyumlu bir burun olduğu söylenemez” dedi.

3D MASK HEYKEL TEKNİĞİYLE ELDE EDİLEN AVANTAJLAR

Op. Dr. Ali Murat Akkuş, 3D Mask heykel tekniğiyle elde edilen avantajları ise şöyle sıraladı:

“Hepimiz yüzümüzün 3 boyutlu olarak nasıl göründüğünü aslında bilmiyoruz. Aynada gördüğümüz ve fotoğraflarda gördüğümüz 2 boyutlu görüntü ile dışarıdan bize bakanların gördüğü imajlar farklı. Bu teknikle hasta belki de ilk kez kendi yüz hatlarını dışarıdan bir gözle görüyor. Burun estetiği için başvuran hastanın ameliyat sonrası oluşturulması planlanan burnunu ve yüzünü 3 boyutlu olarak gerçeğe en yakın şekilde görmesidir. Benim açımdan avantajlar; ‘doğru hastayı’ yani ameliyat sonrası mutlu olabilecek hastayı daha kolay seçebilmem. Olamayacak şeyler isteyen bir hastayı, ameliyat sonrası mutlu olamayacağımız hastayı saptayabilmek. Mesleğe ilk başladığım yıllarda duyduğum ilk sözdür bu ‘kimi ameliyat etmemen gerektiğini bilmelisin’. Hastayla beraber karar verdiğimiz ve hedef olarak belirlediğimiz heykelin 3D Masklardan elde edilen steril edilebilir ‘mask’ ile ameliyata girmek en büyük avantaj oldu. Maskın aynısını elde etmek için müthiş bir efor sarf ediliyor. Fakat bunun yanında ‘Büyük mü kaldı? Çok mu küçük oldu? Burun ucu çok mu kalktı?’ soruları aklımdan bir bir siliniyor. Mask benim yol göstericim oluyor ve ameliyat masasında, hemen hastanın başının yanında durarak kişisel yorumlar yapmamızı engelliyor. Cerrahi manevralarım kişisel ve ameliyat sırasında değiştirilebilir fakat hedef burun aynı ve bu manevralar hedef burnu oluşturmaya yönelik oluyor. 3D Mask heykel burun estetiği ile hastalarımızla beraber belirlediğimiz hedef buruna doğru yol alıyoruz. Burun estetiğinde 4. boyut zamandır. Oluşturduğumuz burun zaman içinde ödemi ve şişliği gerilediğinde hedeflediğimiz buruna benzemelidir.”
Kaynak: İHA