Ukrayna Türkiye'de Gözlem Uçuşu Yapacak

Ukrayna, Açık Semalar Antlaşması kapsamında 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Türkiye’de gözlem uçuşu yapacak. Ukrayna ASA gözlem uçağı (AN-30) ile Eskişehir Askeri Hava Üssü kullanılarak gerçekleştirilecek olan gözlem uçuşu sırasında uçakta Ukraynalı uzmanların yanı sıra Türk yetkililer de bulunacak.

Genelkurmay Başkanlığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlere İlişkin Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA) gereği Ukrayna Denetim Timi tarafından 28 Mart-1 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye’de AKKA denetiminin icra edileceğini duyurdu. 6 kişiden oluşan Ukrayna Denetim Timi’nin 28 Mart 2016 tarihinde askeri uçakla Eskişehir’den Türkiye’ye giriş yapacağı belirtildi. Denetim timine Türkiye’de bulundukları süre içerisinde Genelkurmay 1. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Silahların Kontrolü ve Doğrulama Şube Müdürlüğü’nde görevli 3 kişilik "Refakat Timi" tarafından refakat edilecek. Ukrayna heyeti, 1 Nisan’da Türkiye’den ayrılacak.

UKRAYNA TÜRKİYE’DE GÖZLEM UÇUŞU YAPACAK

Ukrayna, Açık Semalar Antlaşması (ASA) kapsamında 28 Mart-1 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye’de bir gözlem uçuşu icra edecek. Ukrayna ASA gözlem uçağı (AN-30) ile Eskişehir Askeri Hava Üssü kullanılarak gerçekleştirilecek olan gözlem uçuşu esnasında uçakta Ukraynalı uzmanların yanı sıra Türk yetkililer de bulunacak. Ukrayna Gözlem Timi, gözlem uçuşu ve görev sonu çalışmalarının tamamlanmasından sonra 1 Nisan’da Türkiye’den ayrılacak.

Ayrıca Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı’nın Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlere İlişkin Viyana Belgesi-2011 (VB-2011) gereği Ukrayna Denetim Timi tarafından 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Türkiye’de VB-2011 denetimi gerçekleştirilecek. 3 kişiden oluşan Ukrayna Denetim Timi, 28 Mart’ta askeri uçak ile Eskişehir’den Türkiye’ye giriş yapacak ve Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı sorumluluk sahasında denetim icra edecek. Denetim Timi’ne Türkiye’de bulundukları süre içerisinde Genelkurmay 1. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Silahların Kontrolü ve Doğrulama Şube Müdürlüğü’nde görevli 3 kişilik "Refakat Timi" tarafından refakat edilecek. Ukrayna Denetim Heyeti, faaliyetlerini tamamlamasını müteakip 1 Nisan’da Türkiye’den ayrılacak.
Kaynak: İHA