Stres ağrıya neden oluyor

Uzmanlar, stres nedeniyle meydana gelen ağrıların düzenli uyku ve dengeli beslenmeyle ortadan kalkabileceğini belirtti.

Stres ağrıya neden oluyor
İzmir Üniversitesi Hastanesi doktorlarından Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akdemir, eklem, diz ve bel ağrılarının temelinde stres olduğunu belirterek, tedavi edilmediği takdirde vücut hareketlerini kısıtlayabildiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akdemir, stresin metabolizmayı etkileyebildiğini ifade ederek, "Metabolizmayı çoğu zaman olumsuz etkileyen stres, vücuttaki dengeyi bozarak bedende genel bir gerilim oluşmasına yol açar. Bu nedenle hissedilen aşırı stres hali çeşitli kas ağrılarına neden olur. Ağrıyı hızlı şekilde sona erdirme isteği, kişinin bilinçsiz ağrı kesici kullanmasına ve bilimsel ispatı olmayan yöntemleri denemesine yol açıyor. Tedavi olmak yerine şifa aranıyor. Bir ağrı kesici, bir kaşık şurup veya bitkisel karışım eklem ve kas ağrısına çare olmaz. Manyetik metot ve taş tedavisi gibi bilimsel ispatı olmayan gibi yöntemlere başvurmayın. Bu yanlış uygulanması gereken tedaviyi tehlikeye atıyor” dedi.

BİLİMSEL YÖNTEMDEN VAZGEÇMEYİN

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akdemir, tedavi yöntemlerinin kişiden kişiye değiştiğini kaydederek, "Başkasına iyi gelen bir ilaç sizi iyileştirmeyebilir. Tedavinin herkes için ayrı basamakları vardır. Ağrı kesicileri mecbur kaldığımız durumlarda öneriyoruz. Gerekirse ameliyat yolunu seçiyoruz. Çoğu zaman kas ve eklem ağrıları strese bağlı gelişiyor. Bu nedenle iyileşmek için öncelikle yaşam şeklinin değişmesi gereklidir. Düzenli diyet ve spor yapılmalıdır. Günlük aktivite ağrıya bağlı olarak yavaşlatılmalı veya hızlandırılmalıdır. Bunlar yapıldığı takdirde şikayetleri büyük ölçüde ortadan kalkar” diye konuştu.

AĞRININ TEMELİ ARAŞTIRILMALI

İzmir Üniversitesi Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akdemir şunları söyledi:

"Ağrı, önemli bir hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle bir hekime başvurularak ağrının nedeni araştırılmalı. Hekimin kontrolü dışında bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler, ağrıyı baskılayarak gerçek hastalığın tanısının konulamamasına neden olabilir. Bilinçsiz kullanılan ağrı kesiciler başta böbrek olmak üzere kalp, damar ve mide sorunlarına yol açıyor."
Kaynak: İHA