Antep Savunmasının Kahramanlarından Şahinbey Anıldı

Antep savunmasında şehit düşen Şahinbey’in şehit edilişinin 96. yıl dönümünde Şahinbey Anıt mezarında tören düzenlendi.

Antep Savunmasının Kahramanlarından Şahinbey Anıldı
Tören Şahinbey anıt mezarına çiçek sunumuyla başladı.

Şehitler için saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu. Törene Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıllıoğlu, Şahinbey Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, il Jandarma Komutanı Şeref Çakmak, il Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Gaziantep protokolü temsilcileri, şehit yakınları ve gazi derneklerinin temsilcileri, üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "96 yıl önce vatan topraklarını düşmana teslim etmemek, çiğnetmemek adına bir bütün olarak, şehir olarak, şehir ahalisi olarak çocuğuyla, kadınıyla, genciyle yaşlısıyla elindeki imkansızlıklara rağmen düşman kuvvetlerine karşı bir şehrin top yekun mücadelesi Antep savunması” dedi.

Tüm Gaziantep halkının düşmana karşı topraklarını çiğnetmemek için göğsünü siper ettiğini vurgulayan Tahmazoğlu, “İşte Şahinbey burada 200 tane çetesiyle, ‘Düşman askerleri beni cesedimi çiğnemeden Antebe giremez’ diye burada elmalı köprüsü üzerinde ciddi bir direniş göstermiş hakikatken dediği gibi burada şehit düşmüş. Bu önemli bir mücadele bunun arkasındaki ruhu anlamak gerekiyor. Neden bu mücadeleyi verdiler, yeksek vatan aşkı, vatan sevdası, bayrak aşkı, millet aşkı, dinini, namusunu korumak düşmana çiğnetmemek adına cepheden cepheye koşarak burada da şahadet şerbetini içen bir Şahinbey ve arkadaşları. Sadece onlar değil yine hemen yakınımızdaki Dokurcum Değirmenin’de 14 tane çocuğumuz cephedeki mücadele eden çetelerimize askerlerimize malzeme getirirken şehit ediliyorlar. Yani bu top yekun bir mücadele, buradan çıkaracağımız elbette büyük dersler var” şeklinde konuştu.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun konuşmasının ardından şiir dinletisi gerçekleşti. Şehitkamil Ortaokulu öğrencisi Halil İbrahim Deveci, ’Vurun Anteplliler Namus Günüdür’ adlı şiiri okudu. Naciye Mehmet Gençten Ortaokulu öğrencisi Esra Nur Gözler ise ’Antepli Şahin’ adlı şiiri okudu. Tören, Şahinbey Müftüsü Musa İmamoğlu tarafından dua okumasıyla sona erdi.

ŞAHİNBEY KİMDİR?

Şahin Bey 1877 yılında Antep’in Bostancı Mahallesi’nde doğmuş olup babası Abdullah Efendi, annesi Ayyuş Hanım’dır. Genç yaşta babası öldüğünden amcası tarafından büyütüldü. Rüştiye öğrenimini yarıda bırakıp deri işlerinde çalıştı. 1902 yılında Zeynep isimli bir kadınla evlendi. Hayri ve Mehmet Sait adında iki oğlu oldu. Mehmet Sait küçük yaşta vefat etti. Büyük oğlu Hayri ise bütün savaşlara katılmış, aynı zamanda da şair olarak ölmüştür. Şahin Bey, Antep Savunması’nın 3 komutanından birisidir. 1. Dünya Savaşı’nda Yemen Cephesi’nde gösterdiği yararlılıklarından dolayı Zabit sınıfına alındı. 1918 yılına kadar bütün Arap Cepheleri’nde savaştı. Şahin Bey, 13 Aralık 1919 tarihinde İstanbul’a gelmiş, Harbiye Nezareti’ne müracaat ederek vazife istemiştir. Harbiye Nezareti tarafından Antep’e yakın Nizip kazası Askerlik Şube Başkanlığı’na tayin olunan Şahin Bey Antep’e gelmiştir.

Türk Kuva-i Milliye Antep Komutanlarından olan Şahin Bey, Antep Savunmasının önemli kahramanları arasında yer almıştı.
Kaynak: İHA