Yrd. Doç. Dr. Güngör Açıklaması

Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Hıristiyanlar için önemli yere sahip olan Azize Barbara ela alındı.

Yrd. Doç. Dr. Güngör Açıklaması
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi III, Hıristiyanlık dünyası tarafından Azize olarak kabul edilen ve Roma döneminde Nikomedya’da yaşayan Santa Barbara’yı ele aldı. Kocaeli Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yüksel Güngör’ün, "İlk Çağ’da Nikomedia-İzmit’ten Hıristiyanlık Tarihine Yayılan Işık: Santa Barbara" konulu tebliği ile sempozyumunda, "İzmit, Santa Barbara ile dini turizmdeki yerini almalıdır" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Güngör, Gazi Akçakoca Salonu’nda yaptığı tebliğde, Roma döneminde Nikomedya’da yaşayan Azize Santa Barbara’nın Hıristiyanlığı kabul ettiği için babası tarafından öldürüldüğünü anlattı. Santa Barbara’nın hem Katolik hem de Ortodokslar için büyük önem taşıdığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Güngör, Avrupa kiliselerindeki Azize Santa Barbara’yı tasvir eden ikon ve resimlerden örnekler verdi. Yrd. Doç. Dr. Güngör, "Dini turizm açısından büyük önem taşıyan Santa Barbara konuşulurken yaşadığı İzmit adının geçmemesi ilginçtir. Bu turizmciler açısından da üzücü" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Yüksel Güngör, Santa Barbara’nın, Cuzco, Palma de Mallorca, Puerta Vallarte, Toba City, Weihai ve Yalta gibi ’ altı kardeş şehrine İzmit’in ilave edilmesi görüşünü dile getirdi ve "Azize Santa Barbara İzmit ile dini turizmdeki yerini almalı" diye konuştu.

Gazi Akçakoca Salonu’ndaki Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilen 9 ve 10. oturumlarda ayrıca, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Selma Çetinkaya "Kocaeli Milletvekili Ali Ekrem Alican’ın Siyasi Yaşamı”, Amasya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Serbestoğlu "Pazarköy Ayânı Turnacıbaşı Esad Bey İsyanı”, Adıyaman Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Seydi Vakkas Toprak "III. Selim Döneminde Eşkıya Peşinde Bir Kocaeli Mutasarrıfı: Seyyid Hüseyin Paşa", İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Şennur Kaya "Minyatür ve Gravürlerde İzmit’in Kentsel Sunumu", On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fahri Sakal "Kocaeli Örneği’nden Hareketle Parti Teftişi Adı Altında Halkın Fişlenmesi", Celal Bayar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım "Kocaeli’nde Şehirleşme ve Şehir Kültürü", Fatih Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nermin Gümüşalan "Tek Parti Dönemi Cumhuriyet Bayramı Kutlamalarında Kocaeli Örneği" ve Düzce Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçelik İzmit’in Sosyo-Kültürel Hayatına Hicivli Bir Bakış Pişmaniye Dergisi konulu tebliğleri sundu.
Kaynak: İHA