Selçuklu Mirası Çakallı Han'a, Çevre Düzenlemesi

Anadolu Selçuklu döneminin nadide eserlerinden Çakallı Han’a, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılıyor.

Selçuklu Mirası Çakallı Han'a, Çevre Düzenlemesi
1200’lü yıllarda Anadolu Selçuklu Devleti’nin hükümdarlarından 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde İpek Yolu’nda ticaret yapanların konaklaması için inşa edilen Çakallı Han, Osmanlı Devleti döneminde de aktif olarak kullanıldı. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın milli mücadeleyi başlatmak üzere çıktığı Samsun’dan Havza’ya giderken de uğradığı belirtilen Han, uzun yıllar harabe olarak kalmıştı. 2011 yılında gerçekleştirilen restorasyonun ardından tarihi Çakallı Han, Büyükşehir Belediyesi tarafından restorant olarak işletiliyor.

BİR YILDA 250 BİN ZİYARETÇİ

Bahçesinde yer alan kalıntılarla birlikte bin 541 metrekarelik bir alanda hizmet veren Çakallı Han’ın çevresi, alt yapı ve peyzaj düzenlemeleriyle yeni bir görünüm kazanıyor. Yan tarafa kurulan mini kafeterya, mescit, prefabrik mutfak, yöreye ayrı bir canlılık kazandırırken, otantik ortamı ve büyüleyici havasıyla han, menemeni ile meşhur Çakallı mevkiinde ziyaretçilerin ilk tercihi haline geldi. Hanı, son 1 yılda ziyaret eden kişi sayısının 250 bine yaklaştığı öğrenildi. Hanın çevresinde alt yapı ve peyzaj çalışmaları yürüten Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, hana ulaşacak yeni yolun ve otoparkın yapımını ise tamamladı. Ara yolların asfaltlanmasının bitirilmesiyle Çakallı Han, tarihi İpek Yolu ve Atayolu üzerinde modern bir tesis haline geliyor.

"YÖRE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

Samsun’un tarihi miraslarından Çakallı Hanı çok önemsediklerini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, hanın şehrin en önemli tarihi turistik mekanlarından biri haline geldiğini ifade etti.

Tarihi yapıda ziyaretçilere tiritten menemene kadar birçok yöresel yemek sunulduğunu belirten Başkan Yılmaz, ilginin giderek atmasından dolayı da büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Çevre düzenlemesinin de tamamlanmak üzere olduğu bilgisini veren Başkan Yılmaz, “Yeni yolun açılmasıyla hana ulaşım daha kolay ve rahat hale geldi. Şuan ekiplerimiz, ara yollarını yapıyor. Burada insanlarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir ortam hazırdır. Ara yol ve peyzaj çalışmaları da bittiğinde Çakallı Han, göz kamaştıracak ve yöre ekonomisine büyük katkılar sağlayacak. Samsun, her şeyin en iyisini hak ediyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA