Pakistan'da Mümtaz Kadri'nin İdamı

Kadri'nin idam edilmesini protesto eden yaklaşık on bin kişi başkent İslamabad'da toplanarak gösteri düzenledi.

Pakistan'da eski Pencap Eyaleti Valisi Selman Tasir'i, 'İslam dinini koruyan yasalara muhalif olduğu' gerekçesiyle öldüren yakın koruması Mümtaz Kadri'nin idam edilmesini protesto eden yaklaşık on bin kişinin İslamabad'da toplandığı bildirildi.

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, başkent yakınlarındaki Ravalpindi'de toplanarak, daha sonra İslamabad'a yürüyen yaklaşık on bin kişiye polis İslamabad'da müdahalede bulundu.

Parlamento binasına yürümek isteyen göstericilere, polisin göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği bildirildi.

Öte yandan, İslamabad'a giden ana yolların kapatıldığı öğrenildi.

Yaklaşık 100 milyon kişinin yaşadığı, ülkenin nüfusu en kalabalık eyaleti Pencap'ın Valisi Tasir, 4 Ocak 2011'de başkent İslamabad'daki Kohsar Market'te o dönem yakın korumalığı görevinde bulunan Mümtaz Kadri tarafından, İslam dinine hakareti cezalandıran yasalara muhalif olduğu gerekçesiyle öldürülmüştü.

Daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen Kadri, idama mahkum edilmişti. Son olarak Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'den cezasının infazının durdurulması için af dileyen Kadri'nin bu talebi reddedilmişti.

Ravalpindi'de bu ay başında toprağa verilen Kadri'nin cenazesine on binlerce kişi katılmıştı.

Eyalet Valisi Tasir'in öldürülmesi, Pakistan'da eski başbakanlardan Benazir Butto'nun 2007 yılının Aralık ayında intihar saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinden sonra ikinci büyük siyasi cinayet olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: AA