İsrail Mahkemesi Gaz Anlaşmasını İptal Etti

İsrail Yüksek Mahkemesi, Akdeniz'de bulunan gazın çıkarılması için enerji firmaları ile imzalanan anlaşmanın 'problemli' olduğuna hükmederek, mecliste yeniden görüşülmesini belirtti.

İsrail Yüksek Mahkemesi, hükümetin Akdeniz'de bulunan gazın çıkarılması için Amerikalı ve İsrailli iki enerji firması ile imzaladığı anlaşmanın 'problemli' olduğuna hükmetti.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, mahkeme, Amerikan menşeli Noble enerji firması ve İsrailli Delek grubu ile imzalanan anlaşmanın yeniden görüşülmesi için hükümete bir yıl süre tanıdı. Karara gerekçe olarak 'anlaşmanın idari hukuk kurallarına aykırı olarak onaylanması ve bunun da Tekel Otoritesi'nin görüşlerini sınırlandırması' gösterildi.

Mahkeme, 'istikrar fıkrasının yetki sahibi olunmamasına rağmen geçirildiğini ve bu yüzden yasallığının bulunmadığını' belirtti. Mahkemedeki beş yargıçtan dördünün 'illegal' olduğu yönünde oy kullandığı anlaşmadaki 'istikrar fıkrası', hükümet ve meclise ilgili anlaşmayı on yıl boyunca değiştirmeme koşulu getiriyor.

Yüksek Mahkeme'nin söz konusu kararı, yerel basında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için 'mağlubiyet' olarak yorumlandı.

Başbakanlığın yanı sıra ekonomi bakanlığı görevini de yürüten Netanyahu'nun, Akdeniz'de bulunan doğal gazın çıkarılması için 'Tekel Karşıtı Komisyonun' onayını almadan Amerikalı ve İsrailli iki şirketle anlaşma imzalaması ülkede tartışma başlatmıştı.

Muhalefetteki Siyonist Birlik ve Meretz partileri ile üç farklı sivil toplum kuruluşu; Netanyahu'nun 'yetki gasbında bulunduğunu' ve 'bu anlaşmanın gaz üretiminde tekelleşmeye yol açacağını' öne sürerek mahkemeye iptal başvurusunda başvurmuştu.

İsrail Yüksek Mahkemesi ülkedeki en üst düzey yargı merci olduğu için kararları bağlayıcı nitelikte.
Kaynak: AA