Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi Tanıtıldı

“Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”nin tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu uygulamalar önce İzmir’in sonra da ülkemizin kalkınmasında model olacaktır” dedi.

Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi Tanıtıldı
İzmir’in kuzey ilçeleri Aliağa, Bergama, Dikili, Foça, Kemalpaşa, Kınık ve Menemen’i kapsayan “Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”nin tanıtım toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Projelerini bir demet haline getirdiklerini kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin yol haritasını belirledik, sunumu yapıldı ve kitap haline getirdik. Bu, bölge insanıyla beraber çalışılarak, değerlendirilen ve katılımcı bir yönetim anlayışla ortaya çıkan, ihtiyaçları karşılamak üzere yapılmış bir çalışmadır. Bu bölgede üreten, yaşayan insanımızla birlikte yapılan çalışmadır” dedi.

“SIRADA TAHTALI VE KÜÇÜK MENDERES VAR”

Çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüp 2016 yılında yine aynı ekiple Tahtalı-Küçük Menderes Havzasında aynı çalışmaları yapacaklarını anlatan Başkan Kocaoğlu, “Zaten 2007 yılından beri Küçük Menderes Havzasında İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Bunları da bu senenin sonu kadar bitireceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kenti kalkındırmak için 2005 yılında önüne koyduğu hedefin kırsaldaki uzantılarını görüyorsunuz. Gediz ve Bakırçay bağlamında İzmir’in kırsalını masaya yatırdık” diye konuştu.

“BİRLİK OLMALIYIZ”

“Ne üretirsek üretelim, nasıl üretirsek üretelim sonuçta iş pazarlamaya geliyor” diyen Kocaoğlu, “Mutlaka iyi tarım yapmamız gerekiyor. İyi tarım yapmadan organik tarım hedefine ulaşmak imkansız. Arazilerimizi birleştirmemiz hemen hemen mümkün değil. Sanayicilerden, ticaret erbaplarından seracılık ve hayvan yetiştirme gibi konularda belli girişimler oldu ama bunlar Türkiye üretiminde yüzde 1’i bile bulmuş değil. O zaman bizim küçük üreticiyi desteklememiz gerekiyor. Üreticiler tek başlarına hareket ettiği için üreticinin korunması ve devamında tüketicinin de korunması mümkün görünmüyor. Bunun için birleşmemiz gerekiyor. Çiftçinin birleşmesi, örgütlenmesi gerekiyor. Bunun adına ‘kooperatif’ dersiniz. Kooperatif demek antipatik geliyorsa ‘birlik’ deyin. Birlik olmamız gerekiyor. Hem tedarikte hem de satışta birlik olmamız gerekiyor. Ve bunu yapacağız” dedi.

“ÜLKEMİZİN KALKINMASINDA MODEL OLACAK”

Pazarlama zincirleriyle sürekli görüştüklerini ifade eden Kocaoğlu, “Belli noktaya gelmiş kooperatiflerin ürünlerini market zincirlerine satmaya çalışıyoruz. Tarımın kooperatifler kanalıyla organize olduğu, ürettiği ve pazarladığı bir dünyada başka bizim bir yönetimi bulup çıkarmamız mümkün değil. O zaman biz de bunu kullanacağız ve birlik olacağız. Bu uygulamalar önce İzmir’in sonra da ülkemizin kalkınmasında model olacaktır. İnanıyorsak örgütlenirsek başaracağımıza inanıyorum” açıklamalarında bulundu.

Proje hakkında bir sunum yapan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu ise “Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”nin 6 stratejik ana tema, 12 stratejik gelişme ekseni ve 39 alt eksen altında toplam 215 varlık-odaklı kalkınma fikrinden oluştuğunu söyledi.



YOL HARİTASINDA NELER VAR?

“Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”nde yer alan projelerin bazıları şu şekilde:

- Gıda ormancılığı, hayvancılık, paylaşan tarım havzası, destekleyici tarım havzası, tematik kamp-park alanları, sanat ve tasarım, endüstri mirası turizmi, jeoturizm, mesleki eğiti ve ekolojik bölgeler öncelikli 10 tema olarak belirlendi.

- Kınık’ta büyük çoğunluğu madenlerde çalışan yöre insanı için büyükbaş hayvancılık ve bağlı sanayinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak.

- Bakırçay havzasında gıda ormancılığını geliştirilecek, fıstık çamı desteklenecek.

- Gediz Nehri etrafında bitkisel ürünler canlandırılacak, bal ve ürünleri üretimi (meyan balı, hayıt balı) teşvik edilecek.

- Yerel ürün çeşitleri teşvik edilecek (gelin armudu) ve markalaştırılması desteklenecek.

- Yöresel ürün atölyelerinin oluşturulması gibi pek çok proje bulunuyor.
Kaynak: İHA