'Ergene Havzasının Dünden Bugüne Hali Ve Yapılan Mücadele' Konulu Konferans Düzenlendi

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) ve Tekirdağ Türk Ocakları Derneği ile ortaklaşa düzenlenen, Çevre Gönüllüsü Sayın Hakan Dedeoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı ‘Ergene Havzasının Dünden Bugüne Hali ve Yapılan Mücadele’ konulu konferans gerçekleştirildi.

'Ergene Havzasının Dünden Bugüne Hali Ve Yapılan Mücadele' Konulu Konferans Düzenlendi
Belediye Kültür Merkezi Yılmaz İçöz Sahnesi’nde gerçekleştirilen konferansa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Sarıkurt, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Türk Ocakları Tekirdağ Şubesi Başkanı Sayın Hasan Erge ve çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.

“Trakya’da çevre benden sorulur” sloganı ile hareket eden Çevre Gönüllüsü Dedeoğlu, verdiği konferansında Ergene Havzasında yaşanan çevre sorunları hakkında detaylı bir konuşma yaptı. Verdiği bilgiler doğrultusunda, sanayileşmenin oldukça yüksek olduğu bölgede yaklaşık 2 bin 500 adet fabrikanın bulunduğunu, bu fabrikalarda yeraltından günde toplamda 5 milyon metreküp su çekildiğini, bu suyun gerekli endüstriyel işlemlerde kullanılarak Ergene Nehrine içinde bulundurduğu kimyasallarla birlikte deşarj edildiğinden bahsetti.

Bölgede kanunen açılması yasak olan su kuyularının kapatıldığını aktaran Dedeoğlu, yasaya aykırı işlem yapılmasının yaptırımlarının caydırıcı olmadığını dile getirdi. Bilinçsiz şekilde su tüketimine bağlı olarak büyük bir su sıkıntısının bizleri beklediğini ifade eden Dedeoğlu, yer altı su havzalarının tükenmesi ile başta tarım olmak üzere, açlık sıkıntılarının da yaşanacağına dikkat çekti.

Konferansın sonlarına doğru soru cevap kısmında dinleyicilerin sorularına cevap veren Dedeoğlu, katılımdan memnun olduğunu belirtti ve herkesi çevre konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Konferansa katılan bazı çevre gönüllüleri Ergene ilçesinde yapılacak olan termik santrale karşı olduklarını belirten bazı çağrışımlarda bulundular ve yüksek derecede çevre kirliliğine sebep olacağını iddia ettikleri termik santralin kurulmaması için herkesin bilinçli olmasını talep ettiler.
Kaynak: İHA