CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması

'(Terör) Biz yine yüksek sesle şunu söylüyoruz, gelin bu sorunu Meclis'te bütün siyasi partileri bir masanın etrafına oturtarak meşru zeminde çözelim. Gelin toplumsal mutabakat komisyonunu yarın kuralım'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, terör sorununa ilişkin, 'Biz yine yüksek sesle şunu söylüyoruz, gelin bu sorunu Meclis'te bütün siyasi partileri bir masanın etrafına oturtarak meşru zeminde çözelim. Gelin toplumsal mutabakat komisyonunu yarın kuralım.' dedi.

CHP Sakarya İl Başkanlığınca Adapazarı Kültür Merkezinde düzenlenen 'Cumartesi Toplantıları' etkinliğinde konuşan Böke, Türkiye'nin yaşadığı sorunları tespit etme, bunların sebebini ortaya koyma ve çözüm üretme gibi üstlerine görev düştüğünü belirtti.

Böke, Türkiye'nin derin bir yönetim sıkıntısı yaşadığını iddia ederek, 'Güvenlik, hukuk, özgürlük, demokrasi, refah, mutluluk, umut yok. Birbirinin gözünün içine bakabilen beraber yaşamaktan heyecan duyan, birlikte bir gelecek inşa etmek için yol arkadaşlığı yapmak isteyen bir Türkiye yok. Tablonun içerisinde terör, dünyaya küsmüş, büyüyemeyen, gelir üretemeyen, istihdam yaratamayan, işsizlik sorununu çözemeyen, aşı sofraya getirmeyi mümkün kılmayan bir Türkiye var.' diye konuştu.

Son 6 ayda büyük şehirlerde yaşanan bombalı saldırılarda 185 vatandaşın hayatını kaybettiğini aktaran Böke, şöyle devam etti:

'Ülkemizin kalbi dediğimiz yerlerde gençlerimizi kaybettik. Aynı süre içerisinde 300'ün üzerinde şehit verdik. Türkiye'yi korumak isteyen gençlerimizi kaybettik. Bu tablonun içerisinde terörün nasıl ortaya çıktığını doğru tespit etmezsek çözümü de doğru ortaya koymamız mümkün olmaz. Kalbimizi kanatmış olan ve her birimizin hayatının geçtiği sokaklarda yaşadığımız bombalamalar maceraperest dış politikanın sonucu. Bu tablonun müsebbibini ortaya koymamız gerek. Bu tablonun tek bir sorumlusu var o da AKP iktidarıdır.'

- ' Terör sorunu Meclis'te çözülebilir'

Böke, terör sorununun Meclis'te çözülebileceğine vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Türkiye daha öncede bu sorunla mücadele ettiği dönemlerde 30 yıl salt güvenlikçi politikaları denedi. Bunun bir çözüm üretmediğini gördük zaten. Sonra ikinci bir yol denendi, PKK ile AKP'nin müzakere süreciydi. Bu sürecinde çökeceği baştan belliydi, zaten inşası hatalıydı. Cumhuriyet Halk Partisi bugün de aynı yerden şunu söylüyor, 'üçüncü bir yol mümkün'. Biz bir alternatifin olduğunu biliyoruz. Biz yine yüksek sesle şunu söylüyoruz, gelin bu sorunu Meclis'te bütün siyasi partileri bir masanın etrafına oturtarak meşru zeminde çözelim. Gelin toplumsal mutabakat komisyonunu yarın kuralım. Eğer Türkiye bir toplumsal barış sağlayacaksa terörü besleyen bu zihniyeti ortadan kaldıracaksa, bunu ancak birbiriyle konuşarak yapabilir.'

Türkiye'nin dinamik, genç ülke olduğunu ve zengin topraklarının bulunduğunu anlatan Selin Sayek Böke, 'O zaman bizim bu toprakların zenginliğini ve genç Türkiye nüfusunu rekabetçi ve üretimde birinci kılacak adımlarımı atmamız gerekiyor. Biz ucuz emekle rekabet eden değil nitelikli emekle rekabet eden Türkiye ekonomisi hayal ediyoruz. Bu mümkün mü tabi ki mümkün.' diye konuştu.
Kaynak: AA