CHP'den Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine Ziyaret

CHP Cezaevi Komisyonu tarafından gerçekleştirilen ziyarette, Deniz Seki ve yabancı uyruklu kadın mahkumlar ile görüşüldü Komisyon Sözcüsü Ağbaba: 'En son yaklaşık 1 yıl önce gittiğimiz Bakırköy Cezaevinde, 6 ay kadar önce bir kreş yapıldığını son ziyaretimizle görmüş olduk. Mahkum çocukları ile çalışanların çocuklarının birlikte bulunduğu bir kreşle karşılaşmayı memnun edici bir gelişme olarak kabul ediyoruz'

CHP Cezaevi Komisyonu üyeleri, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

CHP Basın Biriminden yapılan açıklamada, Genel Başkan Yardımcısı ve Cezaevi Komisyon Sözcüsü Veli Ağbaba, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, İstanbul Milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi, Zeynel Emre ve Mahmut Tanal'dan oluşan heyetin cezaevine gerçekleştirdikleri ziyarette, sanatçı Deniz Seki ve yabancı uyruklu kadın mahkumlar ile görüştükleri, incelemelerde bulundukları belirtildi.

Deniz Seki'nin görüşmede, 'cezaevinin dışarıdan daha güvenli' olduğunu söylediği ifade edilerek, 16 kişilik bir koğuşta kaldığı belirtilen Seki'nin, gitar kursu aldığı, iki kitap yazdığı ve 10 beste yaptığı bilgisi de paylaşıldı.

Seki'nin heyettekilere ayrıca, 'Cehennemde cenneti yaşıyoruz. Daha tahammülkarım, burada küçük şeylerden mutlu olunur, büyük şeylere karşı dağ gibi durulur. Niye buradayım diye düşünüyorum, tanımadığım kimselere dokunuyorum, kalplere giriyorum. Burada kendimi daha güvende hissediyorum.' dediği vurgulandı.

Heyetin, cezaevinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan yabancı kadın mahkumlar ile görüşmeler yaptığına değinilen açıklamada, görüşmede yabancı mahkumların, büyükelçilik aracı olamadığı için aileleriyle telefonda konuşamadıklarını belirttiği, Ugandalı AIDS hastası bir kadın ile yapılan görüşmede, Uganda Konsolosluğunun ilgilenmediğini ve ailesiyle iletişime geçemediği aktarıldı.

Ayrıca, uyuşturucudan tutuklu bulunan Bolivyalı kadınlar ve çocuklarıyla görüşmeler de yapıldığı, mahkumların mektuplarının 6 aydan önce ellerine ulaşmadığını, para cezalarının çok olduğunu anlatan kadınların, bu paraları ödeyemeyince de hapis cezalarının arttığını ifade ettiği bilgisine yer verildi.

Açıklamada, 1985 doğumlu üç aydır kuryelikten tutuklu bulunan bir kadının 3,5 yaşında oğluyla beraber kaldığı, ilaç kullanmak durumunda olan kadının, giyim ve kıyafet yardımı almak istediğini belirttiği kaydedildi.

Komisyon Sözcüsü Veli Ağbaba, heyetin izlenimlerine ilişkin yaptığı açıklamada, CHP Cezaevi Komisyonu olarak ziyaret ettikleri çoğu cezaevinde kötü koşullarla karşılaştıklarını ve bu durumları raporlaştırdıklarını bildirdi.

Ağbaba, 'Ancak en son yaklaşık 1 yıl önce gittiğimiz Bakırköy Cezaevi'nde 6 ay kadar önce bir kreş yapıldığını son ziyaretimizle görmüş olduk. Mahkum çocukları ile çalışanların çocuklarının birlikte bulunduğu bir kreşle karşılaşmayı memnun edici bir gelişme olarak kabul ediyoruz. 30'a yakın çocuk, burada vakit geçiriyor ve bu işi ciddiye alan öğretmenlerin bulunduğu bu kreşte, cezaevi ortamından bir nebze de olsa sıyrılmış oluyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA