'Bosna Kasabı' Karadzic'e 40 Yıl Hapis Cezası Verilmesi

Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Adiloğlu:'Verilen cezayı yeterli görmemekle birlikte kararı olumlu görüyoruz'.

Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic hakkında 40 yıl hapis cezası vermesini yeterli görmemekle birlikte kararı olumlu karşıladıklarını söyledi.

Adiloğlu, AA muhabirine, 1990'lı yıllarda büyük acıların yaşandığı Balkanlarda huzurun, barışın yeniden tesis edilmesi için geçmişe yönelik hesaplaşmalar yapılması gerektiğini anlattı.

'Bosna Kasabı' olarak bilinen Karadzic'in, soykırımın da bulunduğu 11 suçtan yargılandığını hatırlatan Adiloğlu, 'Mahkeme, Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu buldu ve 40 yıl hapse mahkum etti. Verilen cezayı yeterli görmemekle birlikte, kararı olumlu görüyoruz' dedi.

Adiloğlu, son dönemde Balkanlarda ciddi bir barış havası oluştuğunu dile getirdi.

Bölgedeki tüm ülkelerin pek çok alanda ortak projelere imza attığını ifade eden Adiloğlu, şöyle konuştu:

'Yan yana bile gelmezler denilen devlet liderleri dahi karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriyor. Geçmişte büyük acıların yaşandığı bölgede artık barışın, kardeşliğin güçlü olmasını istiyoruz. Biz de dernek olarak tüm Balkan ülkelerine yönelik ciddi bir çalışma başlattık. Saha çalışmalarımız sonucu bölgede insanları birbirinden ayrıştıran değil, birleştiren konuları tespit etmeye çalıştık. Ortak iş birliği konularını inceleyip raporlamalar yaptık. Bu saha çalışmasında tüm kesimlerle bir araya gelme fırsatı bulduk. Önümüzdeki dönemde bölge için yeni bir projeyi hayata geçireceğiz. Diasporada yaşayan Balkan halklarıyla bir araya gelip bölgeyi konuşacağız. Bu çalışmanın bize yeni bir ufuk katacağını düşünüyoruz.'
Kaynak: AA