TCMB'nin Banka Ekonomistlerine Sunumu

Sunumdan: 'Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir' 'Ağustos 2015 tarihli yol haritasında belirtilen politika araçlarının kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır' 'Çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir'.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlendiğini belirterek, 'Ayrıca, Ağustos 2015 tarihli yol haritasında belirtilen politika araçlarının kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır.' açıklamasını yaptı.

TCMB yöneticilerinin, banka ekonomist ve analistleri bilgilendirme toplantısında yapılan sunum, bankanın internet sitesinde yayımlandı.

Sunumda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği aktarılarak, artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü ifade edildi.

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlendiğine işaret edilen sunumda, 'Ayrıca, Ağustos 2015 tarihli yol haritasında belirtilen politika araçlarının kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.' değerlendirmesi yapıldı.

Sunumda, bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olmasının likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiği kaydedilerek, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinin dayanıklı ve istikrarlı seyrini koruduğu vurgulandı.

Güven endekslerinin oynak bir seyir izlediği belirtilen sunumda, şu bilgilere yer verildi:

'Son dönemde sanayi üretiminde ılımlı artış eğilimi sürerken dış sipariş göstergelerinde bir miktar bozulma gözlenmiştir. İstihdamdaki istikrarlı artış devam etmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindekiolumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Artan jeopolitik riskler ihracat artışını sınırlamaktadır. Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesindeki iyileşmenindevam edeceği öngörülmektedir. Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır.'

Sunumda, son dönemde enflasyonun düştüğü ancak döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri nedeniyle çekirdek göstergelerin yüksek seyrettiği kaydedilerek, ithalat girdi fiyatlarındaki düşüşün, son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıları hafiflettiği dile getirildi.

Orta vadeli enflasyon beklentilerinin mart ayında sınırlı bir iyileşme gösterdiği vurgulanan sunumda, 'Yakın dönemde küresel oynaklık göstergeleri bir miktar düşmüş ve risk iştahı artmıştır. Bu doğrultuda, son haftalarda gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında bir miktar toparlanma gözlenirken risk primi göstergeleri aşağı yönlü bir seyir izlemiştir. Ağustos 2015 tarihinde yayımlanan yol haritasında belirtilen araçların kullanılmaya başlamasıyla birlikte Türk lirasının göreli oynaklığı azalmıştır.' değerlendirmesine yer verildi.

Sunumda, gelecek dönemde cari açıktaki iyileşme ve enerji fiyatlarındaki düşük seyrin etkisiyle döviz talebinin önemli ölçüde azalmasının beklendiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

'Döviz likiditesi araçları da Türk lirasının değerini dengeleyici yönde kullanılmaya devam edilecektir. Bu çerçevede, esnek döviz satım ihaleleri yoluyla gerekli görülen günlerde ve gerekli görülen tutarlarda döviz likiditesi sağlanmasıesas alınacaktır. Getiri eğrisi yataya yakın konumunu korumaktadır. Sıkı finansal koşullara bağlı olarak tüketici kredisi faiz oranları yüksek seviyelerde seyretmektedir. Parasal ve finansal koşullardaki sıkılaşma sonucu yıllık kredi büyüme hızlarındaki azalış sürmektedir. Ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyümesi fiyat istikrarına, finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yapmaktadır.'

Kaynak: AA