'Bosna Kasabı' Karadzic Hakkındaki Karara Tepkili

Avukatı aracılığıyla Sırp medyasına açıklamada bulunan Karadzic: 'Karar tamamen tahminlere, spekülasyonlara ve uydurmalara dayanıyor, gerçeklere değil'.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesince (ICTY) 40 yıl hapse mahkum edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic, karara tepki gösterdi.

Avukatı Goran Petronijevic aracılığıyla Sırbistan'daki 'Vecernje Novosti' gazetesine açıklamada bulunan Karadzic, 'Ne Avrupa Birliği ne mahkeme ne de uluslararası toplum, Paris ve Brüksel'de yaşananlardan sonra dahi Bosnalı Sırpların 1990'lı yıllarda ne ve kimle karşı karşıya olduğunu hala anlamadı.' ifadesini kullandı.

Mahkemenin verdiği 40 yıl hapis cezasını 'tam bir felaket' olarak nitelendiren Karadzic, 'Verilen karara inanamıyorum. Karar tamamen tahminlere, spekülasyonlara ve uydurmalara dayanıyor, gerçeklere değil.' açıklamasında bulundu.

ICTY Hakimler Konseyi, dün görülen karar duruşmasında, Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kurallarını ihlal etmek suçlarından 40 yıl hapse mahkum etti.

Karadzic, 11 maddelik iddianamedeki 10 suçlamadan sorumlu tutulurken, iddianamenin ilk maddesindeki Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de soykırım işlendiği suçlaması 'delil yetersizliği' nedeniyle Hakimler Konseyince reddedildi.

Dolayısıyla Karadzic, Srebrenitsa'da 1995 yılının temmuz ayında yaşanan soykırımın yanı sıra 'insanlığa karşı suç' başlığı altında sürgün, etnik temizlik, katliam, sınır dışı etmek, insanlık dışı eylemlerde bulunmak ile 'savaş kurallarının ihlal edilmesi' başlığı altındaki katliam, terör, sivillere yönelik saldırılar ve esir almak suçlarından hüküm giydi.

- Radovan Karadzic kimdir?

19 Haziran 1945'te, bugün Karadağ sınırları içinde kalan Petnjica beldesinde dünyaya gelen Karadzic, Saraybosna Üniversitesinde psikoloji eğitim aldıktan sonra 1971 yılında Saraybosna'daki Kosevo Hastanesi'nde çalışmaya başladı.

Bosna Hersek'te 1989 yılında kurulan Sırp Demokratik Partisi'nin (SDS) kurucularından olan Karadzic, Bosna'daki savaşın patlak vermesiyle kurulan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) de ilk başkanı oldu.

Bosna'daki savaşta Sırpların yaptığı soykırım, katliam, etnik temizlik ve tecavüzlerden sorumlu tutulan Karadzic hakkında 1995 yılında yakalama kararı çıkarıldı. Uzun yıllar, Dragan Dabic kimliğiyle Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yaşayan Karadzic, 2008 yılında bu şehirde tutuklanmıştı.

Karadzic'in Lahey'deki davasına 2009 yılında başlanmıştı.

Kaynak: AA