PAÜ'de Tümör Tedavisine 'Gamma Neşteri' Desteği

.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne alınacak Gamma Neşteri (Gamma Knife) ile beyindeki tümörler, ışınla tedavi edilecek.

Hastanenin beyin cerrahisi ameliyatlarında kullanılmak üzere ileri teknoloji Gamma Neşteri cihazı alımı sözleşmesi için PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile hayırsever Mehmet Manisalı arasında protokol imzalandı.

PAÜ yataklı servisler binasında gerçekleşen imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Bağcı, beyindeki tümöral oluşumların radyasyon ışınıyla yok edilmesini amaçlayan 'Gamma Neşteri' sayesinde birden fazla odaktaki tümörlerin aynı anda tedavi edilebileceğini söyledi.

Hayırseverin sağladığı destekle cihazın alınacağını ve yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın ardından hastaların ameliyat olmadan tedavi edilebileceklerini ifade eden Bağcı, sözlerini şöyle tamamladı:

'Işınla hastalıklı beyin alanına etki eden bir yöntem olan Gamma Neşteri, dünyada 300'ün üzerinde, Türkiye'de ise 6 merkezde hizmet veriyor. Beyinde tanısı konulmuş 3,5-4 santime kadar büyüklükteki tümörlere ''bıçak' şeklinde ince ve yoğunlaştırılmış bir ışık hüzmesi verilerek diğer dokulara zarar vermeden yapılan ışın tedavisi oluyor.

Gamma Neşteri yöntemi, Türkiye genelinde sayılı merkezde uygulanması açısından da önemlidir. PAÜ bu teknolojiyle Ege Bölgesi'nde tek merkez olma özelliği taşıyacak. Artık sık görülen beyin hastalıkları arasında yer alan beyin damar yumakları gibi hastalıklar artık kolaylıkla tedavi edilebilecek. Bu işlem sırasında genel anestezi ihtiyacı duyulmamaktadır. Saçlı deride ve kafada yara oluşmamaktadır.'

Bağcı, tedavinin 15-20 dakika ile 2-3 saat sürebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA