Burhaniye'de Destanlaşan Çanakkale Konferansı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Tarihçi Yazar Mustafa Turan’ın verdiği, Destanlaşan Çanakkale Konferansı’n da duygusal anlar yaşandı. Reha Yurdakul Kültür Merkezi’nde İlim Yayma Cemiyeti Burhaniye Şubesi’nin düzenlediği konferansı, Belediye Başkanı Necdet Uysal ve Başkan Yardımcısı Cemal Akkılınç’da izledi.

Burhaniye'de Destanlaşan Çanakkale Konferansı
Burhaniye de, Destanlaşan Çanakkale Konferansı, saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra Emekli İmam Ali Osman Aydoğdu’nun Kuran tilaveti ile başladı.

Milletleri kahramanlıkların yücelttiğini anlatan Tarihçi Yazar Mustafa Turan, genç nesle Çanakkale ruhunun öğretilmesini istedi. Çanakkale’nin Kapodokya’yı gezer gibi gezilmemesini isteyen Mustafa Turan,”Öğretmenin Çanakkale ruhunu öğrencilerine öğretmemesi bir vebaldir, bir komutanın askerine Çanakkale’yi öğretmemesi bir vebaldir. Anne babanın çocuklarına Çanakkale’yi öğretmemesi bir vebaldir. Bu akşam burada Çanakkale ruhunun yüceliğini anlatmaya çalışacağız Bu milletin çocuklarına Çanakkale’yi anlatmalıyız. Çanakkale’ye çok gittim. Her zaman içim cız etti. Şehitler abidesine aşk sözleri yazan gençler gördüm. Çanakkale de 253 bin vatan evladı kefensiz yatıyor.12 yıl önce Çanakkale ilgili araştırma yapmaya karar verdim Çanakkale da ecdadımız Çanakkale geçilmez sözünü tarihe yazdırdı. Çanakkale de denizde başarılı olamayan düşman kara savaşı başlattı. Yarı aç yarı tok savaşan kahramanlarımız büyük bir destan yazdı. Dünyada hakkında 2 bin den fazla kitap yazımış bir başka savaş yoktur. Savaştan 20 yıl sonra bile yağmur yağdığında topraktan kan çıktığını anlattılar. Savaşta sonra yöreye yerleşen vatandaşlar, 40 yıl boyunca savaş artıklarını satarak geçim sağladı. Çanakkale’yi yaşayanlar kıyametin koptuğunu sandı. Bombaların düştüğü yerde 8 metre genişliğinde ve 5,5 metre derinliğinde çukurlar oluştu. Çanakkale gibi bir savaş dünyada görülmedi. Metre kareye 5 litre kan aktı. Bu gün Cennet gibi bir vatanda yaşıyorsak bu Çanakkale kahramanları sayesindedir. Millet olarak, tarihimizi, kültürümüzü ve ecdadımızı tanımak zorundayız. Koca Seyit 276 kiloluk mermiye tek başına kaldırarak savaşın seyrini değiştirdi. Bu millet Çanakkale de erkeğiyle kadınıyla tek vücut oldu. Bu insanlar, ezan susmasın ve bayrak inmesin diye savaştılar. Biz bu ruhu yaşatmalıyız. Bu vatan bize emanet. Kuran bize emanet. Yeni nesiller bize emanet. Bu emanetlere sahip çıkmazsak perişan oluruz.. Bir olacağız. Bütün olacağız. Bütün şehitlerimizin ruhları şad olsun. Hepinizden Allar razı olsun” dedi.

Konuşmanın ardından konuşmacı Mustafa Turan’a plaket ve çiçek veren Belediye Başkanı Necdet Uysal,”Konferanstan çok yararlandık. İnşallah, gençlerimizi bilinçlendireceğiz.Bu geleceğimiz için çok önemli. Hocamıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Konferansı, Başkan Uysal ve Başkan Yardımcısı Cemal Akkılınç’ın yanı sıra AK Parti İlçe Başkanı Onur Bedir ile belediye meclis üyeleri Galip Yardımcı, Cemil Bahadır ve Sevda Badem ile vatandaşlar izledi.
Kaynak: İHA