Borneo Adası'nda 40 Yıl Sonra Sumatra Gergedanı Görüldü

Çevreciler, Endonezya'nın Borneo Adası'nda kırk yıl sonra ilk kez bir Sumatra gergedanına rastladı.

Guardian'da yer alan habere göre, Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF), ahşap bir çukur kazarak koruma altına aldığı gergedanın 4 ya da 5 yaşında olduğu belirtildi.

Uzmanlar, 12 Mart'ta yakalanan dişi gergedanın, Borneo Adası'nın Endonezya'ya bağlı Kalimantan bölgesinde kırk yıldır görülen ilk canlı Sumatra gergedanı olduğunu dile getirdi.

Vakfın gergedan uzmanı Simon Stuart, 'Dünya üzerinde 100 tane dahi kaldığını söyleyemeyen bizler için bir Sumatra gergedanı bulmuş olmak iyi bir haber' dedi.

Gergedanın yakalanmasının 'olağanüstü' ve 'benzeri görülmemiş' bir durum olduğu kaydedildi.

Sumatra gergedanı, yakalandığı yerden yaklaşık 160 kilometre uzaklıktaki evine bırakılacak.

Bir zamanlar Hindistan'ın kuzeyinden, Çin'in güneyine kadar yaygın olarak görülen Sumatra gergedanlarının geçen yıl, Malezya'nın vahşi yaşam alanlarında soyunun tükendiği bildirilmişti.

Geçen yıl, batı yarımkürenin tek erkek Sumatra gergedanı, 55 saat süren yolculuk sonunda çiftleştirilmek üzere Sumatra'daki Cincinnati hayvanat bahçesine götürülmüştü.

Asya'da varlığını sürdüren üç gergedan türünün en küçüğü olan ve 'tüylü gergedan' olarak bilinen Sumatra gergedanlarının sayısının, Kalimantan, Borneo ve Sumatra Adası'nda avcılık ve doğal yaşam alanlarının kaybı nedeniyle 100'den az olduğu biliniyor. Gergedanlar, Kalimantan'dan ziyade daha çok Sumatra Adası'nda görülüyor.

Kaynak: AA