Arabuluculuk Merkezlerine İlgi Artıyor

Türkiye'de arabuluculuk merkezlerinin pilot uygulamasının yapıldığı İçel'de, 9 ayda 2 bin 500'ün üzerinde vatandaş, anlaşmazlıkları konusunda bilgi almak için başvuru yaptı İçel Arabulucular Dernek Başkanı Bilgin: 'Mahkeme, tarafların yerine karar verdiğinde mutlaka bir taraf memnun ayrılmayabiliyor. Bu anlamda arabuluculuk toplumsal barışa hizmet eden bir sistem. Taraflar burada anlaşmayı yaparak gayet mutlu ve husumetleri son bulmuş şekilde sorunlarını gideriyor'

Adli konularda taraflar arasındaki uyuşmazlıkları kısa sürede çözerek hem yargı yükünü azaltmayı ve daha ekonomik çözüm sunmayı hedefleyen arabuluculuk merkezilerinin ilk açıldığı illerden İçel'de, 9 aylık sürede 2 bin 500'ün üzerinde vatandaş merkeze bilgi amaçlı başvuru yaptı.

İçel Arabulucular Dernek Başkanı Nuriye Bilgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, arabuluculuğun taraflara daha kısa ve ekonomik çözümü sağladığını söyledi.

Vatandaşların, hukuksal uyuşmazlıkları konusunda merkeze başvurarak ücretsiz bilgi alabildiğini belirten Bilgin, resmi başvuru aşamasında sadece arabulucuya asgari ücret tarifesi üzerinden cüzi bir ödeme yapıldığını kaydetti.

Bilgin, sürecin sanıldığı kadar zor olmadığını ifade ederek, 'Vatandaş başvuruyu yaparak, arabulucusunu seçiyor ya da merkez atıyor. Arabulucu, vatandaşları davet ederek ilk toplantısını yapıyor. Taraflar orada kendi husumetleriyle ilgili tartışıyorlar, görüşüyorlar, nihayetinde bir çözüm üretiyorlar. Arabulucu, bu çözümü metin altına alarak, anlaşmaya döküyor. Sonrasında taraflar, helalleşerek, dost bir şekilde ayrılıyorlar.' dedi.

Uygulamayla vatandaşların kendi çözümlerini üretmesinin önemine dikkati çeken Bilgin, şöyle devam etti:

'Mahkeme tarafların yerine karar verdiğinde mutlaka bir taraf memnun ayrılmayabiliyor. Bu anlamda arabuluculuk toplumsal barışa hizmet eden bir sistem. Taraflar burada anlaşmayı yaparak gayet mutlu ve husumetleri son bulmuş şekilde sorunlarını gideriyor. Vatandaşların memnun olmasının yanı sıra yargının yükü de hafiflemiş oluyor. Arabuluculuk anlaşmalarını kabul etmeyen taraflar oluyor, aynı zamanda başvuru aşamasında kendi aralarında sorunu çözenler de oluyor. Bu da uygulamanın yaygınlaştığını gösteriyor. Arabuluculuk, sadece taraflardan biri kamu kurumuysa uygun bulunmuyor. Tarafın uyuşmazlığı kamu kurumuysa dava yoluna gidiyor.'

Bilgin, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuk hizmetinin haziran ayında zorunlu olacağını hatırlatarak, ilk 3 saate kadar çözümlerde arabuluculuk ücretinin devlet tarafından karşılanacağını vurguladı.

- En çok başvuru işçi alacakları konusunda

Bilgin, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Balkanlığı ve Avrupa Konseyinin birlikte yürüttüğü Hukuk Uyuşmazlığında Arabuluculuğun Geliştirilmesi Projesi kapsamında Türkiye'de ilk arabuluculuk merkezlerinden birinin açıldığı İçel'de, 9 ayda 2 bin 500'ün üzerinde kişinin merkeze bilgi amaçlı başvurduğunu söyledi.

Sayının gittikçe artmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Bilgin, şöyle konuştu:

'Türkiye'nin ilk arabuluculuk merkezlerinden olan İçel'de, bugüne kadar yapılan 235 resmi başvurunun 48'i olumlu sonuçlandırıldı, 34 başvuru ise olumsuz tamamlandı. Taraflardan 46'sı vazgeçerken, 8 başvuruda da taraflar kendi aralarında anlaştı. Şu an devam eden başvuru sayısı da 93. 6 kişinin ise başvurusu uygun görülmedi. Mahkemelerden resmi olarak yönlendirilen başvuru sayısı da 48. Bunların yarısına yakını çözüme kavuşturuldu. Gittikçe yaygınlaşan bu sistem herkesi mutlu ediyor. Biz diyoruz ki en kötü sulh, en iyi davadan daha iyidir. Kimin haklı olduğuna karar vermeyelim, gelin menfaatinize en uygun çözümü birlikte üretelim.'

Bilgin, başvuruların en çok işçi alacağı ve tazminat konusunda yapıldığını, bunu sırasıyla anlaşmalı boşanma ve tüketici-esnaf arasındaki uyuşmazlık konularının izlediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA