Radyo Sahibi Telif Hakkından İkinci Kez Ceza Aldı

Adana'nın Ceyhan ilçesinde daha önce radyoda çalan şarkılardan dolayı 'telif hakkı ödemediği' gerekçesiyle hüküm giyip denetimli serbestlikle bırakılan yerel radyo sahibi, ikinci kez aynı suçtan mahkum oldu.

Adana'nın Ceyhan ilçesinde yerel radyo sahibi olan Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şahin Özer'in, radyoda çalan şarkılardan dolayı 'telif hakkı ödemediği' gerekçesiyle ikinci kez mahkum oldu ve cezaevine girdi.

Özer, Ceyhan Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) tarafından yapılan başvuru sonrası 2013 yılında radyoda yayınlanan Ajda Pekkan'ın bir parçası nedeniyle 20 Ekim 2015'te 1 yıl 9 ay ceza aldığını, cezasının 3 ayını Ceyhan Açık Cezaevinde geçirmesinin ardından denetimli serbestlik uygulamasıyla serbest bırakıldığını anımsattı.

Denetimli serbestlik uygulaması devam ederken yine radyoda çalan şarkılardan dolayı telif hakkı vermediği için 2009 yılında hakkında açılan başka bir davanın da sonuçlandığını anlatan Özer, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) tarafından açılan dava neticesinde 6 ay 21 gün hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Karar nedeniyle üzgün olduğunu aktaran Özer, şunları söyledi:

'Üst üste telif hakkı yüzünden şahsıma karşı yapılan suçlamaların yersiz olduğunu vurguluyorum. Radyomla ilkeli, tarafsız ve objektif bir şekilde 25 yıldır Ceyhanlı vatandaşlarımıza hizmet etmekten her zaman onur duydum. Yerel bir radyonun maddi gücünün ayrı ayrı müzik şirketine üye olacak durumunda olmadığını, benim ve diğer radyo sahiplerinin de bu gücünün olmadığını çok iyi biliyoruz. Bütün müzik şirketlerinin tek çatı altında toplanarak radyo sahiplerine yapılacak tekliflerin daha uygun olacağını yıllardır katıldığım toplantı ve seminerlerde dile getirdim. Radyo sahiplerinin haklarını aramasıyla birlikte yerel radyoların daha etkin olması için yetkililerin el atması, telif hakkından dolayı tutuklanmalarına karşı çıkılması gerektiğini vurguluyorum.'

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de Özer'in telif hakkından ikinci kez hüküm giymesini kınadığını belirterek, Türkiye'de birçok yayın yapan radyo ve gazete sahiplerinin haklarının aranması için yetkili kurumlarla görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.

Açıklamanın ardından Özer, kendisini uğurlamaya gelenler ile vedalaştı.

Adliyede işlemleri tamamlanan Özer, araçla gittiği Ceyhan Açık Ceza İnfaz Kurumuna teslim oldu.

Kaynak: AA