Muratpaşa Belediyesine Haciz

Antalya Muratpaşa Belediyesine imar planlarında yaşanan 'kamulaştırmasız el atma' nedeniyle haciz işlemi uygulanmak istendi.

Antalya Muratpaşa Belediyesine, imar planlarında yaşanan 'kamulaştırmasız el atma' nedeniyle açılan davalar sonucu haciz işlemi uygulanmak istendi.Mesai bitimi öncesi belediyeye gelen icra memurları başkanlık makamındaki büro malzemeleri, klima, televizyon ve koltuk takımı gibi malzemelere el koymak istedi. Kendilerine gerekçeli karar ulaşmadığını belirten belediye yetkilileri ile davacı avukatlar arasında yapılan görüşmelerin ardından, haczedilmek istenen malzemeler iade edildi.Muratpaşa Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Antalya Belediyesi dönemi ve sonrasında yapılan imar planlarında, ortak kullanım alanları için arazilerin yüzde 30'unun ayrıldığı belirtilerek, bu yüzde 30'luk dilim içinde yer alan park ve okul yeri gibi ortak kullanım alanlarına ilişkin mülkiyet sorunlarının çözümlenemediği, vatandaşların kişisel mülkiyetindeki yerlerin de kısmen ortak kullanım alanına dönüştürüldüğü anımsatıldı.Bu uygulama sonucunda 80 kişinin mülkiyetinde park, 60 kişinin mülkiyetinde spor alanı, 40 kişinin mülkiyetinde okul yeri gibi durumların ortaya çıktığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:'Buralarda hissesi olanların 'kamulaştırmasız el atma' nedeniyle (Kamulaştırma olmaksızın el koyma suretiyle en temel insan haklarından olan mülkiyet hakkına idare tarafında müdahale edilmesi halinde, ilgili taşınmazın bedelinin kamu kurumunca malikine ödenmesi) açtıkları davalar geçmişten bugüne aktarıldı. Bu tip davalar için Kamulaştırma Kanunu'nun geçici 6'ncı maddesi uyarınca yıllık bütçemizin yüzde 2'si oranında kaynak ayırmış bulunmaktayız. Yargıtay ve Anayasa Mahkemesinin belediyenin aleyhine yorumlanabilecek bazı kararlarını bir kısım avukatlar fırsat bilerek icra müdürlüklerini yanlış işlem yapmaya zorlamakta. Bu kapsamda kamu hizmetine tahsisli malların haczedilmesi gibi durumlar ortaya çıktı. Birkaç gün önce belediyemize gelen bir haciz heyeti haksız hacizler yapmış, belediyemizce bu hacizlere karşı dava açılmış, işlemi yapan icra memuru cumhuriyet savcılığına şikayet edilmiştir. Bugün aynı alacakla ilgili hacze gelinmiş, gerekli itirazlar yapılmış olup, yarın bu işleme karşı da dava açılacak, gerektiğinde icra memuru Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet edilecektir.'

Açıklamada ayrıca, Antalya Belediyesi döneminden gelen ve semt spor sahası olan Demircikara Mahallesi 13146 ada 1 parsele yönelik kamulaştırmasız el atma davasının sonucuna bağlı olarak, gerekçeli karar belediyeye tebliğ edilmeden icra takibi yapıldığı da belirtilerek, 'Başkanlık makamına yönelik bir haciz işlemi yapılmamış olup, belediyemiz haciz işlemlerine karşı İcra Hukuk Mahkemesi’ne başvurmuştur' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yasal zorunluluk ortaya çıktığı takdirde belli bir ödeme planı çerçevesinde, zamana yayılarak, bu borçların ödenmesi yoluna gidileceği de ifade edildi.
Kaynak: AA