Dikili Sığınmacıların İadesine Hazırlanıyor

AB ile yapılan anlaşma gereği 20 Mart'tan sonra Avrupa'ya geçen sığınmacıların iade edileceği ilçelerden Dikili'de, bu kişilerin ilk işlemlerinin gerçekleştirilmesi için merkez oluşturulacak Kaymakam Sezgin: 'Burada, 5 Nisan'da teslim alacak şekilde hazır olacağız' 'Geçici bir çalışma merkezi, sahra çadırı ya da prefabrik bina gibi bir merkez oluşturacağız. Şu anda yer arayışındayız'

GÜLCAN KAPLAN - Türkiye ile AB arasındaki anlaşma gereği 20 Mart'tan sonra Avrupa'ya geçen sığınmacıların iade edileceği ilçelerden Dikili'de, bu kişilerin işlemlerinin gerçekleştirilmesi için merkez kurulacak.

Kaymakam Mustafa Nazmi Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve AB'nin, denizlerde can kaybının önüne geçilmesi, Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeliler için güvenli, yasal yol açılması amacıyla üzerinde uzlaştığı planın, sığınmacılar için de caydırıcı olmasının hedeflendiğini belirtti.

Kaçak geçişlerin artık kapalı olduğunu gören sığınmacıların, yasal yoldan AB'ye alınacaklar listesine girmek için başvurmasının beklendiğine işaret eden Sezgin, anlaşma gereği 20 Mart'tan önce geçenlerin iade edilmeyeceğini söyledi.

Uygulamanın 5 Nisan'da başlamasının planlandığını dile getiren Sezgin, Yunanistan'ın bu tarihe hazır olamayabileceği ihtimalinden bahsedildiğini ifade etti.

'Biz burada 5 Nisan'da teslim alacak şekilde hazır olacağız.' diyen Sezgin, Dikili'nin geri kabul merkezi olduğunu ancak dönen sığınmacıların ilçede barındırılmayacağını bildirdi.

İlçede barınma merkezinin bulunmadığını ve yapılmayacağını anlatan Sezgin, teslim alınan sığınmacıların, resmi işlemlerinin ardından ilçe dışında belirlenen yerlere gönderileceğini kaydetti.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden yetkililerin bu hafta sonu ilçeye geleceğini, Milli Emlak ve emniyet yetkililerine de talimat verildiğini belirten Sezgin, şöyle konuştu:

'Şu anda bütün ilçenin boş alanlarını, arsalarını araştırıyoruz. Geçici bir çalışma merkezi, sahra çadırı, afet merkezi ya da prefabrik bina gibi bir merkez oluşturacağız. Şu anda yer arama çalışması devam ediyor. Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum, biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Ankara'dan gelen uzmanlarla son noktayı koyacağız.'

- '2 günde 2 bin kişi yakalandı'

Sezgin, ilçeden Yunanistan'a yasa dışı geçişlerde 20 Mart öncesi büyük yoğunluk gözlendiğini vurguladı.

İadeden kaçınmak isteyen sığınmacıların deniz sınırına yüklendiğini ifade eden Sezgin, cuma ve cumartesi günü ilçede 2 bine yakın sığınmacının kaçak geçiş yapmaya çalışırken yakalandığına dikkati çekti.

Sadece 18 Mart Cuma günü bin 770 kişiyi yakaladıklarına işaret eden Sezgin, 'Öncesinde bir defada en fazla bin kişi yakalamıştık. Aralık ayından bu yana büyük yoğunluk yaşıyoruz. Ama son 2 gün çok olağan dışı bir durum yaşadık. Zaten bu şekilde devam etse ne Dikili'nin fiziksel imkanları buna izin verir ne de görevlilerimiz yetişebilirdi.' dedi.

Hafta sonu emniyet, jandarma ve sahil güvenlik ekiplerinin 24 saat esasında çalıştığını bildiren Sezgin, 'Gece 03.00'te bile insan topladılar. Valimiz de sürekli destek veriyor. Onların takviyeleri ve bizim görevli arkadaşlarımızın insanüstü gayretiyle çalıştık. Nazar değmesin, bugün bir şey yok. Dünden bu yana sakin görünüyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Ege Denizi'ndeki dramatik görüntüler son bulacak'

Anlaşma gereği yapılacak düzenli ve hazırlıklı geçişlerle Ege Denizi'nde yaşanan dramatik görüntülerin son bulacağını vurgulayan Sezgin, şunları kaydetti:

'Kaçak geçişlerin yoğun olduğu dönemlerde sığınmacıları yerleştirecek alan bulamıyorduk, kötü görüntüler oluşuyordu. Plansız ve düzensizdi. Yeni dönemde artık programlı, hazırlıklı olabileceğiz, ona göre burada işlem tesis edilecek. Onları İzmir ya da başka merkezlere götürecek araçlar bekliyor olacak. Bizim için bu iş hem düzenli hem çok kolay olacak. Bu düzenli geçiş kısmının daha insani ve daha rahat yürüyeceğini düşünüyorum. Sağlıksız, güvensiz, risk taşıyan yollarla, can yelekleriyle, lastik botlarla gördüğümüz o dramatik sahneler artık yaşanmayacaktır.'
Kaynak: AA