Gökçebey'de Ormancılık Günü Nedeniyle Tören Düzenlendi

21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle Gökçebey fidanlığında tören düzenlendi.

Gökçebey'de Ormancılık Günü Nedeniyle Tören Düzenlendi
Gökçebey fidanlığında düzenlenen törene,Vali Ali kaban, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin, Gökçebey Garnizon Komutanı Üsteğmen Onur Şahbaz, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel ve yardımcıları katıldı.

Gökçebey fidanlığı hakkında Vali Kaban’a brifing veren Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel günün anlam ve önemini anlatan konuşmasında, “Orman, ağaç, hava, su toprak ve diğer otsu ve odunsu bikriler, mikroorganizma ve havyaları ile kendine özgü kapalı dünya, bir ekolojik sistemdir. Orman hayattır. Toprağı, suyu korur, erozyonu önler, yer altı sularını biriktirir, havayı temizler, gürültüyü azaltır, selleri önler. Evimizin eşiğinden, çocuğumuzun beşiğine, hatta mezara kadar ağaca muhtacız. Global dünyada iklim değişikliği, küresel ısınmadan dolayı ormanların iklimi düzenleyip, dengelemesi, küresel ısınmayı önlemesinden dolayı, fazlaca önem kazanmıştır. Ormanlar bugün, temiz, içilebilir suyun en önemli depo kaymağıdır. Ormanlar azaldıkça, kaliteli içilebilir sularımız da azalmaktadır. Kısacası orman varsa hayattır. Orman, su, hav, birbirine bağlı, birbirinin birleştirici değerleridir. Ormancılar olarak görevimiz, orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikelere karşı korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde ve topluma çok yönlü sürdürebilen faaliyetler sağlayacak şekilde yönetmektir. Gelecek nesillere temiz, yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz olarak, ormanlaşmayı artırmak, geliştirmek için yoğun çaba içerisindeyiz. Bizler çevreci ve nefes alan bir şehir olan Zonguldak’ta yaşamanın bir ayrıcalık olması için hizmet üretmeye devam ediyoruz"dedi.

Fidanlığın tamamını gezen ve fidan diken Vali Ali Kaban hafta ile ilgili şöyle konuştu:

"Gökçebey’deki fidanlığımızda hem denetleme, hem yerinde görme, hem de temsili olarak ağaç dikimi gerçekleştirdik. Bölge Müdürü başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle fındık konusunda batı Karadeniz’de yapılması gereken çalışmayı yapmak adına Zonguldak’ımızı fındığı da merkezi haline getirmenin yollarını arıyoruz. Bu sene gayretle 60 bin, fidan dikildi. Tüpe alındı, aşı faaliyeti gerçekleştirdi. Önümüzdeki yıl sonbahardan itibaren 200 bin düşünülüyor. Fındık, sadece doğu Karadeniz’de değil, Batı Karadeniz dede anlamda endüstriyel olarak değeri olan bir ürünümüz. Bu ürünün daha kaliteli hale getirilmesi, özellikle yaşlanan fındıkların hızlı bir şekilde dönüşümünün sağlanması büyük bir önem arz ediyormuş. Dünyada yüzde yetmiş civarında bir, fındık üretimlerinde hâkimiyetimiz var. Bunu kaybetmemek ve artırmak için. Dünya fındığın ihtiyacı. Tüketime çabuk olarak artıyor. Bununda bir parçası olarak burada başlattığımız faaliyeti, yerinde görmüş olduk. Ormanlarımıza emek verenlerin bu gününü kutlayarak teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA