Bolu'da 500 Yıllık Nevruz Geleneği

Seben ilçesindeki Nevruz Tepesi'nde 5 asırdır her 21 Mart'ta yakılan Nevruz ateşi geleneği sürdürülüyor Seben Belediye Başkanı Özbağ: 'Nevruz, kesinlikle terör örgütünün bir bayramı değildir. Belli gruba bağlı bir bayram değildir. Öz Türklerin bir bayramıdır. Seben'de 500 yıldır yanan ateş Nevruz'un Türk bayramı olduğunun örneğidir'

Bolu'nun Seben ilçesindeki Nevruz Tepesi'ne 500 yıldır her 21 Mart'ta nevruz ateşi yakılıyor.

Seben'in Alpağut köyünde bulunan bin 440 rakımlı tepeye çıkartılan odunlar havanın kararmasıyla birlikte köylüler tarafından yakıldı.

Köylüler, soğan kabuğu ile kaynattıkları yumurtaları dev Nevruz ateşi etrafında kırıştırarak birlik ve kardeşlik mesajı verdi.

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, etkinlikte yaptığı konuşmada, Nevruz Tepesi'nde 21 Mart akşamı yakılan Nevruz ateşiyle terörle mücadele eden güvenlik güçlerine destek olacaklarını söyledi.

Baharın ve doğanın uyanmasının müjdecisiyle yayla göçünün başlangıcı olarak nitelendirilen Nevruz Bayramının ilçede bulunan Nevruz Tepesi'nde yakılan ateşle 500 yıldır kutlandığının rivayet edildiğini aktaran Özbağ, kendilerinin görevde oldukları süre boyunca bu kültürel etkinliği bir festival havasında kutlamaya çaba sarf ettiklerini belirtti.

Türkiye'de yaşanan terör olayları ve şehit olan askerle polislere olan saygılarından dolayı bu sene Nevruz kutlamalarını sadece kültürel anlamda yapacaklarını kaydeden Süleyman Özbağ, 'Köylülerimizin kutladığı bir etkinlik olacak. Nevruz Tepesi'nde hazırlıklar yapıldı. Odunlar, çalılar, çırpılar çıkarıldı. Onlar orada 21 Mart'ta saat 19.00'da ateş yakacak. Köylüler yumurtalarını soğan kabuklarıyla kaynatacaklar kendi aralarında kırıştıracaklar ama en son yaşadığımız elim olaylardan dolayı bu seneki eğlence boyutunu yapmayı uygun görmedik.' diye konuştu.

Belediye Başkanı Özbağ, Nevruz kutlamalarının iptal edilmesinin 'korkuyoruz' ve 'terör bizi yıldırdı' anlamına gelmemesi gerektiğine dikkati çekerek, sadece terör olaylarında kaybedilen vatan evlatları ve şehitlere saygı göstermek adına içlerinden eğlence yapmanın gelmediğini ifade etti.

'Nevruz tepesinde yakacağımız ateşle tüm Mehmetçiğimize, emniyet güçlerimize, terörle mücadele eden herkes ve Başbakanımız ile Cumhurbaşkanımıza buradan desteğimizi aktarmak istiyoruz' diyen Özbağ, şunları kaydetti:

'İnşallah güvenlik güçlerimiz bu terör belasını ülkemizden atacak. Nevruz, kesinlikle terör örgütünün bir bayramı değildir. Belli gruba bağlı bir bayram değildir. Öz Türklerin bir bayramıdır. Seben'de 500 yıldır yanan ateş Nevruzun Türk bayramı olduğunun örneğidir, temsilcisidir.'
Kaynak: AA