Uzayda Bir Yıl Geçiren Kelly Ve Kornienko Dünya'ya Döndü

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) bir yıllık görev sürelerini tamamlayan Amerikalı astronot Scott Kelly ve Rus kozmonot Mikhail Kornienko, Dünya'ya döndü.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 51 yaşındaki Kelly, 55 yaşındaki Kornienko ve UUİ'de altı ayını tamamlayan kozmonot Sergey Volkov'u taşıyan Soyuz kapsülünün 3,5 saatlik yolculuğun ardından Kazakistan'a indiğini açıkladı.

UUİ'de 340 gün kalan Kelly, kendisini karşılayanları selamladı ve 'Dünya'nın havasını yeniden içime çekmek, harika bir şey' dedi.

Kelly ve Kornienko, UUİ'deki görev süreleri sırasında Dünya'nın çevresini 5 bin 440 kez döndü, uzayda yaklaşık 232 milyon kilometre yol katetti ve 10 bin 880 gün doğumu ve gün batımına tanıklık etti.

NASA'nın Mars ile ilgili projelerini hayata geçirmeden önce insan bedeninin uzay koşullarındaki yaşama nasıl tepki vereceğini ölçmek için bir astronotunun UUİ'de bir yıl geçirmesine karar vermesinin ardından görevlendirilen Kelly, uzayda en uzun süre kalan Amerikalı oldu.

Tek bir seferde uzayda en uzun süre kalma rekoru, 8 Ocak 1994 ve 22 Mart 1995 arasında Mir Uzay İstasyonu'nda 437 gün 18 saat geçiren Rus kozmonot Valeri Vladimirovich Polyakov'a ait.

Kelly'nin daha önceki görevleriyle uzayda geçirdiği toplam süre ise 520 güne ulaştı.

Kelly'nin, ailesiyle buluşmak üzere bugün ilerleyen saatlerde ABD'nin Houston kentine gitmek üzere yola çıkması bekleniyor.

Kaynak: AA