Rusya Dışişleri Bakanına Sert Yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasını öneren Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a yanıt olarak, "Lavrov’un bu ifadeleri Suriye’de Ruslar tarafından işlemekte olunan savaş suçlarını örtmeye yönelik beyhude bir çabanın ürünüdür" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanına Sert Yanıt
Bilgiç, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. "Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un sınırın kapatılması çağrısını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bilgiç, "Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov’un ifadeleri dün ve bugün basına yansıdı, biz de gördük. Özellikle Lavrov’un sınırımızdan Suriye’ye yardım konvoyları içinde silah gönderildiği yönünde bir takım ifadeleri oldu. Biz bunların maksatlı bir iddia olduğunu düşünüyoruz ve ciddiye alınacak bir tarafı olmadığını düşünüyoruz. Tabi Rusya’nın özellikle insan hakları alanında uluslararası kamuoyunca gayet iyi bilinen bir sicili var. Lavrov’un bu ifadeleri Suriye’de Ruslar tarafından işlemekte olunan bu savaş suçlarını örtmeye yönelik beyhude bir çabanın ürünüdür" karşılığını verdi.

"BU DOĞRU BİR İDDİA DEĞİL"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenko’nun, "Türkiye tarafından yapılan top atışları nedeniyle gazetecilerin yaralandığı" iddiasına yanıt veren Bilgiç, "Bu doğru bir iddia değil. Her şeyden önce gazetecilerin bulunduğu bölgeye yönelik herhangi bir top atışı vuku bulmamıştır. Sadece DEAŞ hedeflerine yönelik olarak 6 hedefe top atışı bulunduğunu söyledim. Türkiye, bu iddia edinilen yeri, ki basında Kinsaba kasabası olarak adlandırılıyor, hedef almamaktadır. Tabi Ruslar’ın bu iddiası aslında çatışmaların durdurulması çerçevesinde ılımlı muhalefete yaptıkları saldırıları örtbas etme girişiminden başka bir şey değildir. Suriye’de sivilleri hedef alan, Uluslararası Af Örgütü tarafından da savaş suçuyla suçlanan okulları, hastaneleri vuran maalesef Rusya’dır" ifadelerini kullandı.

"ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK"

Düzensiz göç konusunda Türkiye’nin yürüttüğü faaliyetlere değinen Bilgiç, konuya ilişkin Türkiye’nin gerekli tüm tedbirleri aldığını belirtti.

Bilgiç, "Düzensiz göçün hemen kesilmesi gibi bir durum aslında çok söz konusu değil yani bizim elimizde bir sihirli değnek yok. Ama bunun için de bir zamana ihtiyaç var, kararlılıkla mücadele etmek gerekiyor. Düzensiz göçün kaldırılmasını teminen bizim attığımız bazı adımlar var. Mesela Suriyelilere Türkiye’de 15 Ocak tarihi itibarıyla bir yönetmelik kabul ettik ve Suriyelilerin Türkiye’de çalışmasına imkan sağlanmış oldu" dedi.

Bazı ülkelere yönelik vize rejimlerinde de düzenlemelere gidildiğini anlatan Bilgiç, özellikle e-vize uygulamalarında bazı değişikliklere gidildiğini vurguladı. Düzensiz göç konusunda komşu Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin yanı sıra Yunanistan ve Bulgaristan ile işbirliğinin devam ettiğini dile getiren Bilgiç, Yunanistan’la sahil güvenlik komutanları, uzmanlar seviyesinde yapılan toplantılara dikkat çekti.

"14 ÜLKEYLE GERİ KABUL ANLAŞMASI İMZALANMASI ÖNERİLDİ"

Bilgiç, düzensiz göçe kaynak olan 14 ülkeyle geri kabul anlaşması imzalanmasının önerildiğini açıklayarak, "Bu çerçevede 2016 Ekim ayında özellikle Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçiş yapan göçmenlerin sayısında önemli ölçüde bir azalma var. Tabi Türkiye özellikle Sahil Güvenlik Komutanlığı ve güvenlik kuvvetlerimiz ciddi şekilde düzensiz göçmenlerin özellikle Yunanistan’a geçmesini engellemeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Ocak ayından itibaren 15 Şubat’a kadar geçen 1.5 aylık dönemde 24 bin 120 düzensiz göçmenin Türkiye’den ayrılmasının engellendiğini bildiren Bilgiç, 93 göçmen kaçakçısının yakalandığını duyurdu. Bilgiç, sadece 15 Şubat günü 985 düzensiz göçmenin durdurulduğunu vurguladı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN GÖÇMENLERE ÖZEL DAİRE BAŞKANLIĞI

İçişleri Bakanlığı’nda bu konuda yeni daire başkanlığı tesis edildiğini belirten Bilgiç, konunun detaylarını paylaşmadı. Bilgiç, gelinen aşamada Türkiye’nin AB ülkelerinden eylem planı çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmesini beklediğine işaret etti.

"İSİMLERİ BENDE AMA AÇIKLAMAM DOĞRU DEĞİL"

Göçmenlere yönelik 14 ülkeyle geri kabul anlaşması imzalanmasının detaylarını paylaşmayan Bilgiç, "Bunların isimleri bende ama şuanda isimlerini açıklamam doğru değil. Bunlar bizim yaptığımız öneriler, geri kabul anlaşması yapılmasına ilişkin bu ülkelere önerilerde bulunduk. O ülkelerle müzakere ettikten sonra onların alacağı karara göre böyle bir anlaşmanın imzalanması söz konusu olabilir" dedi.

Kaynak: İHA