Milletvekili Burcu Köksal Açıklaması Kütahya'nın Maden Payları Tekrar Gözden Geçirilsin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, 18 Şubat 2015’te yürürlüğe giren ve belediyelerin maden işletmelerinden aldığı payları düşüren düzenlemenin kaldırılmasını istedi.

Milletvekili Burcu Köksal Açıklaması Kütahya'nın Maden Payları Tekrar Gözden Geçirilsin
Maden Kanunu’nun ek 6’ncı maddesinde, işletmelerin brüt karının en az yüzde ikisinin belediyelere devrinin kayıt altına alındığını hatırlatan Burcu Köksal, "Geçen yıl yapılan düzenlemeyle bu ek madde kaldırıldı. Özellikle bu maden payları aracılığıyla belediyeler, 250-300 bin lira arasında gelir kazanıyordu. Bütçesi az olan belediyeler için bu, önemli bir gelir kaynağı idi. Ek 6. madde ile belediyelere maden payı aktarımı düzenleniyordu. Bu kanunda yıllık satış tutarının binde 2’si oranında belediyelere maden payı ödeniyordu. Belediyelerin bu kazanca tekrar ulaşmasını sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Eti Maden işletmesinin çalışma yaptığı bölgelerde tarım ve hayvancılığın zarar gördüğünü ifade eden Köksal, "Bor madeninin çıkarıldığı yerlerde tarım üretiminde ciddi verimsizlik yaşanıyor. Hayvanlarda çeşitli hastalıklar görünüyor. İçme suyunda da yaşam standartlarını olumsuz yönde etkileyeceği bazı verilere rastlanıyor. Yöre halkının bu nedenle uğradığı zararın hiç değilse belediyelere istenen oranda pay ödenmesi ile giderilmesi gerekiyor" diye konuştu.

2015’te yapılan bu düzenlemenin 2016 yılında kendini hissettirmeye başladığına dikkat çeken Milletvekili Burcu Köksal, "Bu konuda özellikle Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerekiyor. Biz Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Eğitim ve Araştırma Sekreteri Ahmet Çümen’i ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunduk. Bu sorunu mutlaka çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

Maden Kanunu’ndaki bu düzenlemeden olumsuz etkilenen belediyeler arasında Kütahya’ya bağlı Emet ve Hisarcık ilçelerinin de olduğunu kaydeden Köksal, "Kütahya’da Cumhuriyet Halk Partisi’nin milletvekili yok. Ama biz Afyonkarahisar Milletvekili olarak Afyon-Kütahya ayrımı yapmıyoruz. Bölgemizdeki her soruna duyarlıyız, bundan sonra da duyarlı olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Kaynak: İHA