2016 Hac Kuraları Çekildi

Diyanet İşleri Başkanlığının 2016 yılı hac kuraları çekildi, kuraya 1 milyon 760 bin 751 kişi katıldı Kura sonuçları, saat 21.00'den itibaren Başkanlığın internet sitesinde yayımlanacak Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz: 'Bu yılki kontenjanımız 59 bin 200 ama 40 bin ek kontenjan talep ettik' 'Hac, insanı yüce gayelere hazırlayan bir mekteptir'

2016 Hac Kuraları Çekildi
Diyanet İşleri Başkanlığının 2016 yılı hac kuraları çekildi, kuraya 1 milyon 760 bin 751 kişi katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen kura töreni, Ahmet Hamdi Akseki Camii İmamı Ali Tel'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kuraya, geçmiş yıllarda hac kurasına katılmasına rağmen kontenjan yetersizliğinden hacca gidemeyen 1 milyon 178 bin 983 kişinin yanı sıra bu yıl başvuran 581 bin 768 kişinin de dahil olmasıyla toplam 1 milyon 760 bin 751 vatandaş girdi.

HAC KURA SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

2016 Hac Kuraları Çekildi

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, 'Hac, yüksek bir gaye, yüce bir hedef demektir. Hac, insanı yüce gayelere hazırlayan bir mekteptir' dedi.

Haccın ilk rehberlerinin Hazreti Adem ve Hazreti İbrahim, ilk mualliminin de Hazreti Muhammed olduğunu ifade eden Yılmaz, 'Hac, konusu ve asıl hedefi takva olan, giriş izni lebbeyk duası olan bir mekteptir. Hac, nefsin eğitildiği, öfke kontrolünün öğretildiği, sevginin gönüle nakış nakış işlendiği ve talim edildiği bir mekteptir' diye konuştu.

Haccın, sabır, paylaşma ve dostluğun yaşandığı bir okul olduğunun altını çizen Yılmaz, 'Hac, tavaf esnasında suyun akışını andıran hacı kardeşlerimizin coşku ve kaynaşmasının arştaki melekleri andırdığı bir mekteptir' değerlendirmesini yaptı.

- 'Bu yılki kontenjan 59 bin 200'

Bu yılki kontenjanın 59 bin 200 olduğunu ama 40 bin ek kontenjan talep ettiklerini aktaran Yılmaz, Suudi yetkililerden olumlu bir sonuç almayı temenni ettiklerini söyledi.

Kurada ismi çıkanların kayıt olmaları gerektiğini dile getiren Yılmaz, hacla ilgili verilen kitapların okunması, seminer ve konferanslara gidilmesini istedi. Yılmaz, Kur'an-ı Kerim okumayı bilmeyenlere de müftülüklerin açtığı kurslara katılmalarını tavsiye etti.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak kutsal topraklara gidenlere rehberlik hizmeti verdiklerini anlattı. Günenç, kısıtlı imkanlar nedeniyle bazı İslam ülkelerinin sıra sistemi, bazılarının da Türkiye gibi kura sistemi uyguladığını ama sırada bekleyen yüz binlerce insanın talebi karşılanamadığı için üzüldüklerini söyledi.

- 'Kesin kayıt belgeleri internette'

Bu yıl hac kesin kayıt belgelerinin müftülükler aracılığıyla dağıtılmayacağına, belgelerin Genel Müdürlük internet sitesinden temin edilebileceğine vurgu yapan Günenç, 'Hacı adaylarının telefonlarını da güncelledik. Telefonlara SMS şifresi gönderilecek. İnternet sayfasından hacı adaylarımız, hac kayıt belgelerini ev ve iş yerlerinden rahatlıkla doldurabilecekler' dedi.

Bir Müslüman'a haccın farz olabilmesi için güç yetirme şartının bulunduğunu kaydeden Gönenç, 'Bu güç yetirme, maddi ve fiziki olmak üzere iki türlüdür. Sistemimizde kayıtlı hacı adaylarının büyük bölümü yaşlılardan oluşuyor. Yaşlılığa bağlı olarak hastalıklar olabiliyor. Fiziki gücü hac yapmayı kaldıramayacak kardeşlerimizin, yerlerine noter onaylı vekiller göndermelerini tavsiye ediyoruz. Geçen yıl, sağlık sorunları nedeniyle 26 hacı kardeşimizi kaybettik' ifadelerini kullandı.

Günenç, bu kura çekiminde katsayı uygulaması yapıldığını, bu sayede hac kayıt sayısı fazla olanların kurada çıkma oranının yükseldiğini kaydetti.

- Sonuçlar internet sitesinde yayımlanacak

Konuşmaların ardından, Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu üyelerinin de katılımıyla kura çekimi gerçekleştirildi. Ankara'dan başlayan kura çekimi, daha sonra illerin plaka sırasına göre devam etti.

Kura sonuçları, saat 21.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yayımlanacak. Kesin kayıtlar ise 7-18 Mart tarihlerinde yapılacak.

İlk hac kafilesinin 4 Ağustos'ta ve son hac kafilesinin 5 Eylül'de gideceği kutsal topraklardan dönüşler, 16 Eylül-16 Ekim'de gerçekleşecek.

- Hacı adaylarının kura heyecanı

Kutsal topraklara gitmek için bu yıl hac kurasına katılan yüzlerce Ankaralı, Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda heyecanlı bir bekleyiş yaşadı.

Kura sonuçlarının yayınlanmaya başlanmasıyla artan heyecanları zaman zaman gözyaşlarına zaman zaman da sevinç nidalarına dönüşen vatandaşlar, kura bitene kadar salondan ayrılmadı.

Hac kurasında isminin çıktığını gören Karakız Metin, 8 senedir Hac kurasına katıldığını ve yıllardır bu anı beklediğini söyledi. Eşi ile sevincini paylaşan Metin, 'Çok sevinçliyim, çok duyguluyum. 9'uncu yılda nasip oldu. Allah kabul eylesin' dedi. Eşi İsmail Metin ise gecelerinin hem dua hem uykusuzlukla geçtiğini dile getirdi.

Kura sonucunda hacca gitme imkanını yakalayan Yeter Baysa ise 7 senedir beklediğini belirterek 'Allah, herkese yaşatsın bu tatlı günleri. Bir hafta önce yüreğime kıpırtısı düştü. Bana, '7 sene olmuş, gidemezsin' dediler. Sabaha kadar dualarımı yaptım' dedi. Baysa, kendisini görüntüleyen basın mensupları için de 'Allah, Kabe'ye gitmeyi size de nasip etsin' diye dua etti.
Kaynak: AA