Bahar Aylarında Polen Alerjisine Dikkat!

Özel Dünyam Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorlarından Op. Dr. Raşan Genç yaza geçiş döneminde sık görülen polen alerjisinden korunmanın en kolay yolunun, alerjenlerden uzak durmak olduğunu söyledi.

Bahar Aylarında Polen Alerjisine Dikkat!
Yaza geçiş döneminde ’polen alerjisi’nin çok sık görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Raşan Genç, hastalığa vatandaş arasında ’saman nezlesi’ denildiğini ifade etti.

Hastalara alerji yapan etkenlerden uzak durmaları önerisinde bulunan Op. Dr. Raşan Genç, hastalık belirtilerini şöyle sıraladı:

"Kişiler genellikle bizlere burun akıntısı, hapşırık, genizde akıntı, kulak kaşıntısı, damak kaşıntısı, halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerle başvurmaktalar. Alerjik rinitde dış ortamda ağaçlardaki polenler kişinin burun içerisindeki mukozasında ödem oluşturmakta. Buna bağlı burun tıkanıklığı, peş peşe gelen çok sayıda hapşırık atakları gözlenmektedir. Burun içerisinde ödem oluştuğunda gece uykuda yeterli oksijen alamamaya bağlı olarak da sabahları yorgun uyanma görülmektedir."

Söz konusu belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Raşan Genç, “Hekimler olarak alerjik etkiyi azaltmak için alerji hapları veriyoruz, burun içerisinde bir bariyer oluşturmasını istediğimiz burun spreyleri veriyoruz. Ama alerjide asıl yapılması gereken şey alerjen neyse ondan uzak durmak gerekir. Bir kişinin polene karşı alerjisi varsa ne yapabilir? Öncelikle bulunduğu ortamı havalandırıyorsa polenler sabah yoğun olduğu için sabah değil de öğleden sonra havalandırmalı. Dışarıdan eve geldiğinde yatak odasına geçmeden kıyafetlerini çıkarıp, duş alarak yatak odasına girmeli. Bu şekilde polenlerin ev ortamına, özellikle gece uykuda maruz kalınacak yatak odası ortamına geçmesini azaltmış olur. Bunun dışında dışarı çıkıldığında, gözlük takılabilir, şapka takarak polenlerin temasını azaltabilir. Hastaların bu tarz şeylere dikkat etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA