Yeşil Sektör, 66 Bin Kilogram Karbonu Sıfırladı

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “Yeşil Sektör” etkinliğinde 66 bin 193 kilogram karbon sıfırlandı. Plastik ve benzeri materyallerin girişinin yasak olduğu etkinliğin organizasyonunda ve tanıtımında kullanılan tüm malzemeler bir önceki senenin malzemelerinin güncellenmesi ile yapıldı.

Yeşil Sektör, 66 Bin Kilogram Karbonu Sıfırladı
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Çevre Kulübü’nün bu yıl 5’incisini düzenlediği, sürdürülebilirlik üzerine çalışan kurumların ve firmaların temsilcileriyle öğrencileri bir araya getiren "Yeşil Sektör 2016" gerçekleştirildi.

YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz, geri dönüşüm ve malzemelerin tekrar kullanımı hakkında salonu dolduranlara bilgiler verdi. Doğa için yeniden kullanımın öneminden bahseden Ayvaz, en iyi doğa dostunun az tüketen bireylerin olduğunu ifade etti.

Ayrıca çevre teknolojilerinin önemini vurguladı.

"Sürdürülebilir bir yaşam için sürdürülebilir iş!" sloganıyla gerçekleştirilen açık oturum ve panellerin ilk gününde “Akıllı tüketimin ötesinde: Bilinçli tüketim 4.0”, "Kara koyun olmak: Büyüme ekonomisinde yaşam savunuculuğu", "Tüketim çılgınlığına karşı türetim ekonomisi @Good4Turst", ve “Çevre için Medya ve İletişim Paneli” ikinci gününde ise ilk olarak, "İklim Değişikliğiyle Mücadele ve Yeşil Ekonomi", ikinci bölümde "Ulaşım ve Kentsel Gelişim Boyutuyla Yaşanabilir Şehirler", üçüncü bölümünde ise "Türkiye’nin Çevresel Yönetim Aracı Olarak Çevresel Etki Değerlendirme ve Güncel Örnekler" konuları ele alındı.

“MEDYA SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞİ KONUŞTU”

“Çevre İçin Medya ve İletişim Paneli”nde Sürdürülebilir Yaşam TV Kurucu Tuna Özçuhadar, Gaia Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Gamzegül Kızılcık, Ajans Portel Novelli Başkanı Asuman Bayrak, Magma Dergisi Yazarı Serkan Ayazoğlu ve Ekoiq Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru katıldı.

“KATILIM SERTİFİKASI YERİNE DİJİTAL SERTİFİKA”

YTÜ Çevre Kulübü, iklim değişikliğinin toplumlar, ekonomiler ve ekosistemler için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden yola çıkarak Yeşil Sektör etkinliğinde konuşmacı katılımcılara “plaket”, katılımcılara “katılım sertifikası” vermedi.

Plaket yerine katılımcıların 2015 yılına ait uçak seyahatlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını nötrleyen Çevre Kulübü, sertifikalarıysa hard copy olarak değil, dijital ortam üzerinden verdi.

“KATILIMCILARIN KARBON EMİSYONU SIFIRLANDI”

İki gün boyunca devam eden etkinliğe 24 konuşmacı katıldı.

Konuşmacıların 2015 yılında yaptıkları uçak seyahatleri sonucu ortaya çıkardıkları karbon emisyonu hesaplandı. Yapılan hesaplama sonucunda konuşmacılar adına Tema aracılığıyla 200 ağaç dikilerek, toplamda 66 bin 193 kilogram karbon emisyonu sıfırlandı.

“PLASTİK MALZEME GİRİŞİ YASAK”

Çevre konularına dikkat çekmek ve iş dünyasının çevre hassasiyetinin artırılması amacıyla, sürdürülebilir iş temasıyla gerçekleştirilen Yeşil Sektör etkinliği bir ilke daha imza attı. Etkinlikle ilgili hemen hemen bütün materyaller bir önceki seneden kalan materyallerin güncellenmesi ile hazırlandı. Etkinlik fuaye alanında plastik ve benzeri malzemenin girmesini yasaklayan Yıldızlı öğrenciler, bu sayede doğaya zarar veren bu tür malzemelerin daha az kullanılması yönünde önemli bir mesaj da vermiş oldu.
Kaynak: İHA