Batı Şeria'nın Bilardo Masaları 77'Lik Dededen

Filistinli marangoz Mula, 50 yıldır yalnızca bilardo masası üretiyor Bilardo oyununda da 'usta' olan Mula, çevresinde 'bilardo profesörü' olarak tanınıyor.

QAYS ABU SAMRA - Batı Şeria'nın El-Bire kentinde yaşayan 77 yaşındaki Fevzi el-Mula, gençliğinde başladığı marangozluk mesleğini 50 yıldır yalnızca bilardo masası yaparak sürdürüyor.

Mula, marangozluğu henüz 13 yaşındayken öğrenmiş. İlerlemiş yaşına rağmen Fevzi Dede, 50 yıldır yalnızca bilardo masası üretiyor.

Sadece marangozlukta değil, bilardo oyununda da 'usta' olan Mula, çevresinde 'bilardo profesörü' olarak tanınıyor.

AA muhabirine konuşan Mula, önceleri her türlü masa yaparken sonradan çok sevdiği için sadece bilardo masası imal etmeye başladığını söyledi.

- 'Bilardo masası yapmak, hayatımın asli parçası oldu'

Mesleğini mütevazı atölyesinde eski ve basit aletlerle sürdüren Mula, 'Bilardo masası yapmak, hayatımın asli parçası oldu, benim bir parçam haline geldi. Çevremde bununla tanınıyorum. İşime yalnızca rızık kapısı olarak bakmıyorum, bunu bir hobi ve sanat olarak yapıyorum' dedi.

Batı Şeria'da bilardo masası üreten çok az yer olduğunu belirten Mula, ilerleyen yaşına rağmen işini bırakamadığını dile getirdi.

Filistinli marangoz ustası, bilardo masası yapmanın inceliklerini ise şöyle anlattı:

'Masaların çok özel ve ince hesaplara göre ayarlanması gerek. Hesaptaki en ufak bir hata, masanın orantısız olmasına neden olur. Bu durumda masa oyuna elverişli olmaz. Malzeme olarak kayın ağacını kullanıyorum, bu ağaç tahta için çok kaliteli bir tür. Bir masa üretimi tam iki hafta sürüyor. İthal edilen bilardo masalarının kalitesi düşük oluyor ancak el emeği bu masaların 30 yıl ömrü var.'

Bilardo masasının maliyetinin aksesuarlarıyla birlikte yaklaşık 2 bin doları bulduğunu belirten Mula, İsrail ile ihracat durduğu için yalnızca Batı Şeria'da satış yaptığını ifade etti.

Mula, atölyesinin yakınlarında kendi gibi bilardo sevenler için oyun malzemeleri satan bir dükkanı olduğunu ve ürettiklerini burada sattığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA