Aydınlı Sanayiciler Enerji Bakanlığı'na Çıkartma Yaptı

Aydın Sanayi Odası (AYSO), ASTİM ve Aydın OSB heyeti, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Mustafa Savaş ile birlikte Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez’i ziyaret etti.

Aydınlı Sanayiciler Enerji Bakanlığı'na Çıkartma Yaptı
Ziyarette Bakanlık Müsteşarı Dönmez’ e işletmelerinde tükettikleri enerjiyi güneş enerji sistemleri ile üretmek isteyen sanayiciler için yaptıkları yatırımların geri dönüş süresini yaklaşık 6 yıla düşürebilecek talebi ileten AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “Mevcut durumda 1 MW kapasiteye kadar Güneş Enerjisinden lisanssız elektrik üreten üyelerimiz için; 5346 Sayılı ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’ kapsamında, Güneş Enerjisine dayalı üretim tesisleri için 10 yıl süreyle 13,3 ABD Doları cent/kWh ‘dan alım garantisi şeklinde devlet desteği uygulanmaktadır. Ancak, enerji hatlarındaki yenilenebilir enerji kapasitesindeki sıkıntı ve GES sistemlerinin enerji sağlayıcı firmalarca kabulünde yaşanılan süreçlerinin uzun olması sebebi ile; sanayicilerimiz, ürettikleri elektrik enerjisinin ticaretini yapmadan sadece tükettiği enerjisini üretecekleri güneş enerji sistemlerini kurmak üzere; çatılarında veya firmaların uygun atıl kalan alanlarında yatırım yapmak istemektedirler. Normalde sanayi sicil belgesine sahip bir firma 1 kWH elektriğe ortalama 8 ABD Doları cent/kWh ödemektedir. Üyemiz yaptığı yatırımla, bunu 13,3 ABD Doları cent/kWh’ dan sisteme vermeyip kedi üretiminde kullandığı taktirde, aradaki fark (5,3 ABD Doları cent/kWh) firmaya vergi desteği olarak yada mahsuplaşma yöntemi ile geri dönerse 1 MW’ lık GES sistemi yatırımının geri dönüşü süresi 9 yıldan 5,5-6 yıla düşecektir. Bu durumda bir çok sanayicimiz banka kredisi kullanarak bu yatırımı yapacak finansmanı bulacak ve ülkemizin enerji açığının kapanmasına katkı verecektir” dedi.

ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş ve OSB Müdürü Erdem Bilgili ile Aydın OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gündeş ve Enerji Müdürü Eren İçel de, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’ nun 13. maddesi 5. Fıkrasında yer alan “Dağıtım lisansı sahibi organize sanayi bölgesinin onaylı sınırları içerisinde olup, bedelsiz olarak veya sembolik bedelle TEDAŞ’a devredilen dağıtım tesislerinin mülkiyeti ve işletme hakları Kurul tarafından belirlenecek süre içerisinde devir tarihinden itibaren yapılan yatırım tutarlarının finansal maliyetlerinin eklenmesiyle bulunacak olan bedelle ilgili organize sanayi bölgesine devredilir” ifadesinin kapsamına “OSB alanı dışından sadece OSB için TEDAŞ tarafından çekilen dağıtım hattının da bedeli karşılığında Organize sanayi bölgesine devredilmesi” ifadesinin de eklenmesini, devir işlemi yapıldıktan sonra dağıtım lisansı verildiğinden bu fıkradan “Dağıtım lisansı sahibi” ifadesinin de kaldırılması gerektiğini ifade ettiler.

Heyet, ASTİM OSB ve Aydın OSB’nin bu sebeplerden dolayı lisans alamayan veya devir işlemi yapılmayan birkaç OSB içinde olduklarını, Türkiye’de yaklaşık 140 OSB’nin TEDAŞ ile bu şekilde devir işlemlerini tamamlayarak üyelerine daha uygun koşullarda enerji imkanı sunduklarını, bu devir işlemleri yapılırsa sanayi kuruluşları yaklaşık olarak yüzde 20 daha az maliyetli enerji alabileceğini belirtti.

Ziyarete katılan AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Mustafa Savaş ise, belirtilen mevzuat değişikliği ile ilgili önerge vererek, değişikliğin hazırlık çalışmaları devam eden ilk Torba Yasa içine alınabileceği hususunda konuyu takip edeceklerini ifade ettiler.

BAKANLIK OLUMLU BAKIYOR

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez de, talebin makul olduğunu, sadece kendi tükettiği enerjisini üretmek için yatırım yapmayı beyan eden sanayiciler için bu desteğin verilebileceğini söyledi.

Konu hakkında olumlu düşündüğünü kaydeden Dönmez, Bakanlığın bu konuda çalışma yapması için gerekli talimatı vererek, değerlendireceklerini ifade etti.

Devir işlemi ile ilgili çözümün mevzuat değişikliği ile mümkün olduğunu kaydeden Dönmez, Bakanlık bünyesinde yapılacak çalışmaların ve bu kapsamda verilecek önergenin takibi edilmesi ile sorunun çözüme kavuşacağı hususunda olumlu görüşünü bildirdi.
Kaynak: İHA