'Tütünsüz Esenboğa' Olumlu Sonuçlar Veriyor

Havalimanı çalışanlarını sigara bağımlılığından kurtarmayı amaçlayan 'Tütünsüz Esenboğa' programı kapsamında 143 kişi sigarayı bıraktı Ankara Vali Yardımcısı Balcıoğlu: 'Havalimanı içinde 'Tütün Bağımlılığı Tedavi Birimi' kurduk. Ekim ayı başında, burada oluşturduğumuz birimde tedavilere başladık. Tedavi ettiğimiz herkesi yakından takip ettik' Esenboğa Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Yıldız: 'Tütün bağımlılarının nitelikli tedavisi için bir diyetisyen ve psikologla çalışmaya başladık'

MELİKE KINACI - Esenboğa Havalimanı çalışanlarını sigara bağımlılığından kurtarmayı amaçlayan 'Tütünsüz Esenboğa' programı kapsamında 143 kişi sigarayı bıraktı.

Ankara Valiliği ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğüne bağlı Esenboğa Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi iş birliğinde 'Tütünsüz Esenboğa' adıyla geliştirilen program, olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Havalimanı çalışanlarını sigara bağımlılığından kurtarmayı amaçlayan çalışma hakkında AA muhabirine bilgi veren Ankara Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, yaptıkları anketle havalimanında çalışan 7 bin 331 kişinin 938'inin sigara içtiğinin belirlendiğini aktardı.

Bu kişilerden 667'sinin sigarayı bırakmak istediğinin tespit edilmesiyle bağımlılıkla mücadele için daha da cesaretlendiklerini ifade eden Balcıoğlu, yürütülen çalışma sonucunda çalışanlardan 143'ünün sigarayı bıraktığını söyledi.

'Biz de elimizi taşın altına koyalım, bu mücadelede bizim de bir katkımız olsun diye yola çıktık' diyen Balcıoğlu, sigaranın bırakılmasında tedavi ve takip sürecinin birlikte sağlanması gerektiğini belirtti.

- 'Tütün Bağımlılığı Tedavi Birimi kurduk'

Havalimanında görevli Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Müjgan Yıldız ile görüşerek sigarayla mücadele konusunda yardım istediklerini belirten Balcıoğlu, birlikte tedavi birimi hazırlığına başladıklarını aktardı.

Durum tespiti için anket uyguladıklarını, sigara kullanan personelin bağımlılık seviyesine ve ihtiyaçlarına baktıklarını anlatan Balcıoğlu, havalimanı içinde 'Tütün Bağımlılığı Tedavi Birimi' kurduklarını bildirdi.

Balcıoğlu, 'Ekim ayı başında, burada oluşturduğumuz birimde tedavilere başladık. Tedavi ettiğimiz herkesi yakından takip ettik. Tezkere alan askeri köyünde bulduk. Devletin şefkatli eliyle bu insanlarımıza sıcak bir dokunuş yaptık' dedi.

- 'Diyetisyen ve psikologla çalışıyoruz'

Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Yıldız da gönüllülüğün esas olduğu bir mücadele verdiklerini ifade ederek yaptıkları anket sonucu sigara kullananların yüzde 72'sinin sigarayı bırakmak istediğini tespit ettiklerine işaret etti.

Yıldız, personelin işine engel olmayacak şekilde tedavi programları hazırladıklarını dile getirerek şöyle devam etti:

'Hasta diye tabir ettiğimiz tütün bağımlılarının nitelikli tedavisi için sigara bırakma sürecinde yaşanan zorlukları göz önünde bulundurarak bir diyetisyen ve psikologla çalışmaya başladık. Her şeyden önemlisi farkındalık yarattık. İş ortamında oluşturduğumuz tedavi birimi, öncelikle çalışanların kafalarında sigarayı bırakma olgusunu oluşturmaya, bunu başarabileceklerini düşündürmeye başladı.'

Çalışanların birinci derece yakınlarını da tedavi ettiklerini belirten Yıldız, 'Onlara da kapılarımızı açtık. Ne kadar çok kişiyi tedavi edersek kar diye düşündük' dedi.

- 'Her hasta için özel rapor hazırlıyoruz'

Tütün Bağımlılığı Tedavi Birimi Sorumlusu Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Gülin Erkmen Yıldırım ise programın kişilere en doğal hakları olan hayat hakkını sunduğunu ifade etti.

Birime başvuranlara sosyal, psikolojik, davranış ve nörobiyolojik bağımlılıklar için ayrı ayrı tedavi uyguladıklarına dikkati çeken Yıldırım, 'Her hasta için özel raporlar hazırlıyoruz. Tedavi sürecinde belli aralıklarla kontrol tarihleri veriyoruz. Hastaya mesafe olarak yakın olmak, başarıda büyük rol oynadı' diye konuştu.

Havalimanında askerlik yapanları da tedavi ettiklerini söyleyen Yıldırım, 'Askerdeyken burada sigara bırakan birçok arkadaşımız var. Terhis olduktan sonra evlerine döndüklerinde, biz onları arayıp durumu takip ettiğimizde şaşırıyorlar' dedi.
Kaynak: AA