Terör Ve Savaş Mağdurlarına Kızılay'dan Yardım

Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kınık: 'Terör mağduru 10 bin aileye gıda, battaniye, yakacak yardımında bulunduk' 'Suriyelilere psikososyal destek ve Türkçe eğitimi veren toplum merkezlerinin sayısı 16'ya çıkarılacak' '3 milyar avroluk yardımın 40 milyon avroluk kısmı Dünya Gıda Programı işbirliğiyle Kızılay aracılığıyla harcanacak'.

EFSUN YILMAZ - Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, terör mağduru 10 bin aileye yardımda bulunduklarını, sığınmacılara yönelik de psikososyal destek ve Türkçe eğitimi verecek toplum merkezleri açmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör nedeniyle mağdur olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki vatandaşlar için seferberlik başlattıklarını söyledi.

Mağduriyetlerin giderilmesi konusunda şubeler arası dayanışma gerçekleştirildiğini ifade eden Kınık, öncelikle Diyarbakır ve Siirt'te iki lojistik merkez kurulduğunu anlattı.

Özellikle terör nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara ulaştıklarını belirten Kınık, ailelere gıda, battaniye, yakacak yardımında bulunduklarını kaydetti.

Kınık, yardımları insanları rencide etmeyecek biçimde sürdürdüklerini bildirerek 'Şimdi bu yardımlara 'Kızılay Kart' dediğimiz modelle devam ediyoruz. Bu model ihtiyaçların daha fonksiyonel giderilmesine olanak sağlıyor' diye konuştu.

- '30 bin aileye destek vereceğiz'

Şu ana kadar 10 bin aileye el uzattıklarını kaydeden Kınık, 30 bin aileye destek vermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Kınık, Türk Kızılayı'nın 30'u aşkın şubede 5 bin civarında aileye Kızılay Kart dağıttığını aktararak, 'Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla kartlara aylık 120'şer lira yükleme yapıyoruz. Onlar da kendi ihtiyaçlarını gidermiş oluyorlar. Sivil toplum kuruluşları ve kaymakamlıklar ile ihtiyaç sahibi insanlara yardımların ulaşması konusunda işbirliği yapıyoruz' dedi.

- 'Paketi nisan ayında bekliyoruz'

Sığınmacılara yönelik çalışmalarını anlatan Kınık, Türkiye'nin AB'den aldığı destekten bir bölümün Kızılay tarafından kullanılacağını belirterek, bu kapsamda Şanlıurfa, Konya ve İstanbul'da açtıkları toplum merkezlerinin sayısını 16'ya çıkaracaklarını bildirdi.

Kınık, şu bilgileri verdi:

'Bu merkezlerde Türkçe öğretme, meslek kazandırma, psikososyal destek verme faaliyetleri yürütüyoruz. Özellikle çocuklara yönelik sosyal destek çalışmalarımız oluyor. Vatandaşlık hak ve ödevlerinin öğretilmesi konusunda da toplum merkezlerinde çalışmalar gerçekleştireceğiz.

3 milyar avroluk yardımın 40 milyon avroluk kısmı, Dünya Gıda Programı işbirliğiyle Kızılay aracılığıyla harcanacak. Kızılay Kart aracılığıyla bu 40 milyon avro, ihtiyaç sahibi kadınlara, dullara ve yetimlere dağıtılmaya başlanacak. Ayrıca 38 milyon avroluk bir yardım paketi daha gelecek. Bunu da 16 toplum merkezine harcayacağız. Bu paketi de nisan ayında bekliyoruz. 16 toplum merkezini özellikle Suriyelilerin yoğun yaşadığı yerleri tespit ederek belirleyeceğiz. Şu an araştırma yapılıyor. En doğru noktaları tespit edip oralara toplum merkezi açacağız.'

- '200 bin Suriyeli Kızılay Kart'tan faydalandı'

Kızılay Kart'tan faydalanan Suriyeli sayısını arttırmak için çalıştıklarını dile getiren Kerem Kınık, 'Şu ana kadar 200 bin civarında Suriyeli Kızılay Kart'tan faydalandı. 310 milyon lira gibi bir rakam kendilerine ödendi. Onlar AFAD kamplarının içinde ya da dışında kredi kartı gibi Kızılay Kart'tan faydalanabiliyorlar. Bu yılki bütçemiz 140 milyon liraydı' dedi.

Kampların dışında kalan dul, yetim ve engelli sığınmacılara yeni kartlar dağıtılacağını belirten Kınık, Türkiye'deki 2 milyon 800 bin Suriyeli sığınmacının tamamına ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA