Fındık Üreticileri Zirai Don Riskine Karşı Nöbette

Ordu'da fındık üreticileri, zirai don uyarısı üzerine bahçelerinde saman ve lastik yakarak ürünlerini korumaya çalıştı.

Ordu'da fındık üreticileri, ilgili kurumların zirai don uyarısının ardından bahçelerinde saman ve lastik yakarak, ürünlerini don tehlikesinden korumaya çabaladı.

Çatalpınar ilçesine bağlı Yeni Mahalle'deki bahçesinden her yıl 4 ton ürün alan çiftçi Musa Kırlak, don tehlikesine karşı lastik ve saman yaktı, dumanlama yaptı. Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 5 dereceye kadar düştüğünü ifade eden Kırlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın sıfırın altında 2 dereceden sonra don riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Lastik yakarak dumanlama yapmanın fındıklardaki don riskini azalttığını belirten Kırlak, '2016 yılındaki fındık sezonundan umutluyuz. İnşallah bu sene fındıklarımızda fazla bir zarar olmayacak. Eğer 2 yıl önceki gibi bir zirai don yaşanırsa üreticileri zor bir dönem daha bekliyor. Bizler geçimimizi fındıkla karşılıyoruz ve iki yıl üst üste don olması bizleri zor duruma sokar. Bir daha aynı olumsuzluğu yaşamamak için yetkililerin don uyarısını dikkate alarak gece geç saatlerde yataklarımızdan kalkıp, bahçelerimizde ateş yaktık' dedi.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar da 600 rakımın üzerindeki bölgelerde hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğünü ve fındığın zirai donla karşı kaşıya kaldığını dile getirdi. Bazı bölgelerde hava durumunu sabaha kadar takip ettiklerini aktaran Kibar, yüksek kesimlerde etkili olan dondan dolayı fındığın zarar gördüğünü kaydetti. Kibar, don riski nedeniyle fındık fiyatlarının yeniden artmaya başladığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA