'Dünyanın İlk Tarım Anıtı' Kısa Filmle Tanıtılacak

Konya'nın Halkapınar ilçesindeki 'dünyanın en eski tarım anıtı' kabul edilen, Geç Hitit dönemine ait İvriz Kaya Anıtı, kısa filmlerle dünyaya tanıtılacak Halkapınar Kaymakamı Çetinbaş: 'İvriz bölgesi, yapılan yatırımlarla yerli ve yabancı turistlerin merak ettiği, yerinde gözlem yaptığı ve tarihe tanıklık ettiği yer olma durumuna geldi. Proje ile hazırlanacak kısa filmler ve broşürler, tarihe tanıklık eden bölgenin daha güzel şekilde tanıtımına vesile olacak'

YAVUZ GÖRÜR - Konya'nın Halkapınar ilçesindeki 'dünyanın en eski tarım anıtı' kabul edilen, Geç Hitit dönemine ait İvriz Kaya Anıtı, Kaymakamlıkça hazırlanan proje kapsamında çekimi yapılacak kısa filmlerle dünyaya tanıtılacak.

Halkapınar ilçesine bağlı İvriz Mahallesi'ndeki, milattan önce 8. yüzyıldan kalma İvriz Kaya Anıtı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Kaymakamlık tarafından her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği anıtın daha geniş kitlelere tanıtılabilmesi için proje hazırlandı. Mevlana Kalkınma Ajansınca (MEVKA) destek kapsamına alınan proje çerçevesinde kısa filmler çekilecek, broşürler bastırılacak, tanıtıcı CD'ler hazırlanacak.

Halkapınar Kaymakamı Erdal Çetinbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halkapınar'ın, Geç Hitit döneminden kalma, arkeolojik sit alanı özelliğine sahip bir ilçe olduğunu söyledi.

İvriz bölgesinin tarihten günümüze çok önemli bir kültür merkezi olduğunu ifade eden Çetinbaş, proje kapsamında İvriz Kaya Anıtı ve İvriz su kaynağının tanıtımı noktasında kısa filmler hazırlatacaklarını belirtti. Çetinbaş, şu değerlendirmede bulundu:

'Ayrıca bölgeyi tanıtıcı broşürler, el kitapları, pankartlar bastırıp, CD'ler hazırlatacağız. Bu broşür ve filmlerin bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler açısından çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. İvriz bölgesi, yapılan yatırımlarla yerli ve yabancı turistlerin merak ettiği, yerinde gözlem yaptığı ve tarihe tanıklık ettiği yer olma durumuna geldi. Proje ile hazırlanacak kısa filmler ve broşürler, tarihe tanıklık eden bu bölgenin daha güzel şekilde tanıtımına vesile olacak. Diğer bir amacımız da proje ile bölge halkının sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlamak.'

Bölgenin daha önce sadece piknik, gezi ve mesire alanı olarak akıllarda yer ettiğini anlatan Çetinbaş, proje ile ziyaretçi sayısının artmasını umduklarını dile getirdi.

- İvriz Kaya Anıtı

Milattan önce 8. yüzyıldan kalma İvriz Kaya Anıtı, doğal zenginlikler ve kültürel unsurlar nedeniyle yoğun turist çekiyor.

İvriz Kaya Anıtı'nda, Tuwana Kralı Warpalawas ve Fırtına Tanrısı Tarhunzas'ın kabartması bulunuyor.

Luvi dilindeki hiyeroglif yazıda, 'Ben hakim ve kahraman Tuwana Kralı Warpalawas. Sarayda bir prens iken bu asmaları diktim. Tarhunzas onlara bolluk ve bereket versin' sözleri yer alıyor.
Kaynak: AA