Bitlisli Gençler Tarihi Binada Sanatla Buluşuyor

Bitlis Kültür ve Sanat Derneği (BİSAD), Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında ‘Sanata Bulaşın Projesi’ ile Bitlisli gençleri 130 yıllık tarihi binada sanatla buluşturuyor.

Bitlisli Gençler Tarihi Binada Sanatla Buluşuyor
Kalkınma Bakanlığı’nın finanse ettiği, Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi ve Bitlis Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ise ortaklık yaptığı ‘Sanata Bulaşın Projesi’ kapsamında tarihi bina sanat merkezine dönüştürüldü. Bu merkezde özellikle gençlerin kahvehaneler ve kötü alışkanlıkların yerine ‘Sanata Bulaşın Projesi’ kapsamında sanata bulaştırmak amaçlanıyor.

‘Sanata Bulaşın’ sloganı ile yola çıktıklarını belirten Bitlis Kültür ve Sanat Derneği Proje Koordinatörü Haydar Yılmaz, çeşitli kurslarla Bitlisli gençleri sanatla buluşturmak istediklerini söyledi.

Bitlis Belediyesi tarafından proje dahilinde kendilerine tahsis edilen yaklaşık 120 yıllık tarihi binanın projeleri açısında çok iyi bir mekan olduğunun da altını çizen Haydar Yılmaz, ilerleyen zamanlarda değişik projelerle her kesime hitap etmek istediklerini ifade etti.

Yöresel ayakkabı harik, bağlama, ebru, resim, halk oyunları, gitar ve tiyatro gibi dallarda kurs vereceklerini belirten Yılmaz, bu sayede hem gençlerin sanata bulaşacaklarını hem de bir meslekleri olacağını kaydetti.

Sanat merkezi hakkında bilgiler veren Yılmaz, “BİSAD Sanat Merkezi Projemiz, Kalkınma Bakanlığının Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilmektedir. Projemiz Bitlis Valiliği koordinesinde yürütülmektedir. Projemizin amacı gençlerimizin ve risk altındaki çocuklarımızın sanatla buluşacakları ve özgüvenleri ile buluşacakları sıcak bir sanat evinin çatısını oluşturmaktır. Bu amaçla da projemizi hazırlayıp Kalkınma Bakanlığımıza sunduk. Bakanlık projemizi onayladıktan sonra 26 Eylül itibari ile de çalışmalarımıza hızla başladık. Bazı hazırlıklarımızı yaparken de yer desteğini ise proje ortağımız Bitlis Belediyesi yaklaşık 120 yıllık tarihi binasını bizlere tahsis etti. İçinde bulunduğumuz bu bina, 1899 yılında Abdülhamit tarafından dönemin Valisi Mecit Efendiye emir verilerek yaptırılmıştır. O dönemde valilik yapan ve aynı zamanda belediye başkanlığı görevini yürütüyormuş. İlk yapıldığı zaman ise buranın ismi Bitlis Şarbaylığı diye geçiyormuş, ondan sonra ki dönemlerde ise burası aktif bir şekilde kullanılmıştır. Yine günümüzde Bitlis Belediyesi binası ve Su İşleri Müdürlüğü olarak kullanılmıştır” diye konuştu.

Proje Koordinatörü Haydar Yılmaz, sanat merkezlerinde tiyatro, halk oyunları, resim, bağlama, gitar ve ebru sanat gibi sanatlarla kursiyerlere eğitimler vereceklerini belirterek, “Bu eğitimlerimiz projenin son bulma tarihi olan Ekim 2016 tarihine kadar devam edecek. Fakat projemiz bir kurulum projesi olduğu için bitse dahi sonraki aşamada Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bu dallarda kurs açmamıza yardım edecek. Şu an itibari ile halk oyunları ve tiyatro eğitimlerimiz başladı.

Yaklaşık 3 haftadır eğitimlerimiz devam ediyor. Bu eğitimlerimiz bir ayını doldurduğu zaman akabinde resim ve ebru sanatı eğitimlerimiz başlayacak. Bunun ardından ise bağlama ve gitar kurslarımızı açmayı hedefliyoruz. Tabi bunlar proje dahilinde olan kurslarımızdır. Proje haricinde ise bazı kurslar ile ilgili talepler geliyor. Bu kurslarımızı da açmayı hedefliyoruz. Bütün bunların dışında resim ve el sanatları sergileri, oda tiyatrosu ve halkoyunları gösterileri ile birlikte şiir dinletileri gösterilerini de yapacağız. Ayrıca bu bina geçmiş dönemlerde resmi kutlamaların yapıldığı bir mekanmış. Bu yıl Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yıldönümü olması hasebiyle değişik etkinleri yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA