Başkan Gümrükçüoğlu'ndan Doğalgazla İlgili Sorulara Cevaplar

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinde tek yetkili merciin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK)’un olduğunu kaydederek, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin yüklenici firma olan Aksa Karadenizgaz’ın ve diğer hiçbir kurumun etkisinin ve yetkisinin bulunmadığını söyledi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Gurup Başkanvekili Ali Sağır’ın daha önceki meclis birleşimde doğalgaz fiyatlarının belirlenmesine yönelik sorusunu Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının son oturumunun açılışında cevaplayan Başkan Gümrükçüoğlu, doğalgaz tüketim faturalarında yer alan bileşenlerin; doğal gaz tedarik bedeli, sistem kullanım bedeli, KDV ve ÖTV olmak üzere dört kalemden oluştuğunun altını çizdi. Gümrükçüoğlu, “Bu bileşenlerden üçü; gaz tedarik bedeli, KDV ve ÖTV bedelleri, doğrudan devletin ilgili kurumlarının belirlediği bedellerdir ve dağıtım şirketleri sadece bu bedellerin toplanmasına aracılık etmekte ve bu bileşenlerden aldığı herhangi bir pay bulunmamaktadır. Dağıtım şirketinin tüm yatırım ve hizmetleri için aldığı bileşen ise Sistem Kullanım Bedeli’dir” ifadelerini kullandı.

Zaman zaman ortaya atılan ve kamuoyunu yanlış yönlendiren, doğalgaz tarifelerinin belirlenmesinde bir keyfiyet ya da EPDK bilgi ve denetimi dışında bir uygulama olmadığını belirten Gümrükçüoğlu “Dağıtım şirketlerinin arasında birim fiyatlar üzerinden bir karşılaştırma yapılması da ayrıca hatalı bir değerlendirme olacaktır. Mevcut metodoloji; dağıtım şirketlerinin toplam tüketimleri, abone sayısı, yatırım büyüklüğü, işletme gideri ihtiyaçları üzerinden yapılan inceleme ve hesaplamalara bağlı olarak belirlenmektedir. İstanbul, Konya gibi yüksek tüketim ve abone sayısının olduğu bölgeler ile Trabzon ve Rize’nin karşılaştırılması ölçeksel olarak da mümkün değildir” dedi.

Dağıtım şirketinin yüksek karlılığı gibi bir durum söz konusu olmadığını da kaydeden Gümrükçüoğlu, “4646 Sayılı Kanun kapsamında Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Rize Belediyesi AKSA Karadenizgaz Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin yüzde 10 bedelsiz sermaye ortağıdır ve yönetim kurulunda temsil edilmektedir. Yapılan toplantı ve düzenli olarak alınan raporlar ile Belediyemiz tarafından da gelir giderleri takip edilmektedir. Dağıtım şirketi tüm gelirlerini yeni yatırım alanlarına aktarmaktadır. Hatta 2015 yılı kurumlar vergisi beyannameleri incelendiğinde şirketin zarar ettiği görülecektir“ diye konuştu.

Bakanlığın doğalgazda uygulayacağı herhangi bir indirimin anında doğalgaz tüketicisine yansıtılacağını da ifade eden Gümrükçüoğlu, bugüne kadar Ortahisar İlçesi’nde 27 km çelik, 192 km ise polietilen hat döşendiğini; 6 bin 899 ise servis kutusunun yerleştirildiğini kaydetti.

61 bin 590 daire ve işyerine doğalgazın ulaştırıldığını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu 34 bin 442 kişinin ise müşteri sözleşmesi yaptığı bilgisini paylaştı.

2016 yılında 215 metre çelik, 13 bin 200 metre polietilen hattın döşenmesinin planlandığını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “2016 yılında 1 ve 2 Nolu Beşirli, Karşıyaka, Soğuksu, 1, 2 ve 3 Nolu Erdoğdu, Tanjant Yolu, Gülbaharhatun, Hızırbey, Kurtuluş, Yenimahalle, Bahçecik, Yenicuma, Kaymaklı, Pelitli Mahalleri ve Akyazı Stadyumu için yatırım yapılması planlanmış olup, çalışmalar sonucu ilave toplam 15.000 konut ve işyerinin önüne doğalgaz ulaştırılması hedeflenmektedir” bilgilerini verdi.

Gümrükçüoğlu, Of ilçesinde de doğalgaz çalışmalarının sürdürüldüğünü, Akçaabat, Yomra ilçeleri ile organize sanayi bölgelerine doğalgaz verilmesi için gerekli girişimlerin yapıldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA