Bakan Bozkır'dan Fransa Başbakanına Cevap

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Fransa Başbakanı Manuel Valls’ın “Türkiye’nin en ufak bir şantajına boyun eğmemiz söz konusu olamaz” şeklindeki açıklamalarına ilişkin, "Son derece üzüntüyle karşılıyoruz. Günde 6 bin sayısına ulaşmış illegal göçün önlenmesi ve ortadan kaldırılması için öneri sunmak şantaj ise o zaman gerçekten olayın hiçbir şekilde anlaşılmadığı anlamına gelir" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti’yi kabul etti. Kabulde AB tarafından yapılan açıklamaları değerlendiren Bakan Bozkır, "İllegal göçün önlenmesi ve terörle mücadelenin gerçekleştirilmesi bakımından Türkiye ile ilişkileri büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede 29 Kasım zirvesi ve onun akabindeki 7 Mart zirvesinde Türkiye olarak çok önemli adımlar attık, önemli teklifler yaptık. Bu çerçevede Avrupa’yı şaşırtan şekilde Başbakanımız önerisini Avrupa Birliği ile paylaştı. Bu paket kendi içinde bütün unsurların yerine gelmesi halinde uygulanacak bir pakettir. Sadece illegal göç değil, Türkiye’nin kendisini Avrupa Birliği ailesi içinde hissetmesi, bu çerçevede müzakerelerin devam etmesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, zirve toplantılarının yapılması, vizenin kaldırılması gibi güçlü unsurları içeriyor. Avrupa Birliği bekasıyla ilgili bir sorun, çözümü bakımından karar verecek. Özellikle fasılların açılması bakımından bir üye ülkenin ülke sahipleriyle bütün bu süreci engellemesi kabul edilemez. Avrupa Birliği çok büyük bir sorunun üstesinden gelmesi için öne sürülmüş bu paketi uygulamaya koymak zorundadır" ifadelerini kullandı.

“BASIN ÜZERİNDEN BUNUN YÜRÜTÜLMESİ DOĞRU DEĞİLDİR”

Avrupa Birliği’nde itirazlarının ortadan kaldırılmasının önemine vurgu yapan Bozkır, Fransa Başbakanı Manuel Valls’ın “Türkiye’nin en ufak bir şantajına boyun eğmemiz söz konusu olamaz” sözlerine ilişkin olarak da şunları söyledi:

"Son derece üzüntüyle karşılıyoruz. Günde 6 bin sayısına ulaşmış illegal göçün önlenmesi ve ortadan kaldırılması için öneri sunmak şantaj ise o zaman gerçekten olayın hiçbir şekilde anlaşılmadığı anlamına gelir. Türkiye kendi içinde izah edilmesi gerektirecek adımlar atmaktadır. Avrupa Birliği’nde olduğu gibi Türkiye’de de kamuoyu vardır. Hükümetimizin millete karşı sorumluluğu vardır. Bütün bu tedbirler ülkemizin daha iyi şartlara kavuşması, önemli sorunların ortadan kaldırılması için yapılmaktadır."

Başbakan Davutoğlu ile Brüksel’e gideceklerini hatırlatan Bozkır, önerilen planın geçerli olduğunu ifade etti.

Bakan Bozkır, mülteci sayısına kota getirileceği ve 3 milyar euronun üst sınır olarak belirlendiği iddialarıyla ilgili ise, "Basın üzerinden yayınlanan bilgiler veya açıklamalar yürütülmeyecek kadar ciddi bir noktadayız. Dolayısıyla net bir şekilde temaslar var. Avrupa Konseyi Başkanı Tusk dün Ankara’daydı. Gece boyunca çok önemli görüşmeler oldu. Başbakanımız sürekli olarak Avrupa Birliği liderleriyle görüşmeler yapıyor. Basın üzerinden bunun yürütülmesi doğru değildir. Bizim planımızda, önerdiğimiz projede Yunan adaları boşaltılacaktır ve ondan sonra saptanacak tarihten itibaren ulaşacak her illegal göçmen Türkiye tarafından geri alınacaktır. Her alınan göçmen sayısı kadar kamplarda bulunan misafirlerimizden insan onuruna yakışır biçimde legal bir şekilde Avrupa ülkelerine ulaşacaktır. Bir rakam söz konusu değildir. Önerilen 2018 yılına kadar 3 milyar euro, ilave olarak 3 milyar euronun verileceği yönünde."

Finlandiya Büyükelçisi Vaskunlahti ise, ülkesi adına Ankara’daki terör saldırını kınadı.
Kaynak: İHA