Kırsalda Yaşayan Kadın Girişimcilerin Ürettikleri Göz Kamaştırdı

İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı ile Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanlığı tarafından desteklenen “Kırsalda kadın Girişimciliği hareketi” adlı projenin tanıtım ve uygulama atölyesinin açılışı Trabzon valisi Abdil Celil Öz’ün katılımıyla yapıldı.

Kırsalda Yaşayan Kadın Girişimcilerin Ürettikleri Göz Kamaştırdı
Açılış töreninde proje ortaklarından Vakfıkebir Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Öztürk ve projeye katkı sağlayan İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Remziye Kuleyin proje hakkında bilgi verdi.

Bölgede söz konusu projenin ilk olduğunu ifade eden Kuleyin;” proje 2014 yılında VAKDER ve ilçe müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak İç İşleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına sunulmuş ve kabul görmüştür. Bu proje kapsamında ilçede ikamet eden 30 kadın işçimizle birlikte projemiz faaliyetlerine başladı.

Amacımız kadınlarımızın emeğinin karşılığını alarak ekonomik alanlarda söz sahibi olmalarını sağlamaktır” dedi.

Projenin toplam bedelinin 47 bin 300 lira olup tamamı İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edildiğini ifade eden Müdür Kuleyin, "Trabzon Alacahan’da ve Vakfıkebir Belediyesi’nin tahsis ettiği alanlarda bir yılda toplam 77 bin 300 liralık gelir elde edildi. 2015 yılında Vakfıkebir Muhtarlar Derneği tarafından İç İşleri Bakanlığı’na sunulan ve kabul gören ’Kırsalda kadın Girişimciliği hareketi’ ile ilgili proje devam ediyor. Projenin hedefi ise kırsalda yaşayan 60 kadın girişimcimizdir. Amacımız sosyal kültürel ve ekonomik bakımdan tez avantajlı olan kadın girişimcilerimizin gerekli eğitimleri alarak söz sahibi olan, kendine güveni olan, ekonomik katkı sağlayan bireyler olarak topluma kazandırmak hedeflerimiz arasındadır” dedi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’de bölgede, markalaşmış ekmek, tereyağı gibi ürünlerin olduğunu hatırlatarak ”Vakfıkebir’in adıyla birlikte Osmanlı’dan miras geleneği, kültürü ve zengin mirası var. Bu mirasa yöresel ürünleri koruyarak sahip çıkmamız lazım. Doğal ve organik tarım uygulamalarını yaygınlaştırmamız lazım. Bölgemiz Organize Sanayi Bölgesiyle gelişiyor ancak göç vermemek ve üretmek için turizm bölgemiz için ciddi bir potansiyeldir. Bölgede daha fazla üretim yaparak gelen turistlere sonra da diğer imkânları kullanarak dışarıya pazarlamak gerekiyor. Bu anlamda güzel projeler yapıldı. Bakanlığımız ve kurumlarımız bu projeleri destekledi. Potansiyelimiz ve imkânlarımız, üretken insanlarımız, üretken kadınlarımız var. Proje yapan ve uygulayan kadınlarımız var. Kadınlar yeni üretim yeni çalışma istiyorlarsa biz bütün imkânlarımızı seferber eder onlara destek veririz. Belediyelerimiz ve kurumlarımızın bütün mekânlarını bu tür projeler için her zaman açarız" diye konuştu.

Açılış töreninde projede emeği geçen 30 girişimci kadına sertifikaları Vali Abdil Celil Öz tarafından verildi.

Kaynak: İHA