Eski Kahta Kalesi'nin Restorasyonu

Adıyaman Valisi Demirtaş: 'Mart 2015'te ikinci etap çalışmalara başlanan kalede yüzde 90 seviyesinde restorasyon çalışmaları gerçekleşmiş ve Mayıs'ta turizme açılması hedeflenmektedir'.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, restorasyon çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlanan Eski Kahta Kalesi'nin mayısta turizme açılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Demirtaş, yazılı açıklamasında, Kommagene medeniyetinin ihtişamlı eserlerinden Eski Kahta Kalesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirtti.

Kalede restorasyon çalışmaların hızla devam ettiğini aktaran Demirtaş, kentin önemli turizm merkezlerini değere dönüştürmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Turizm gelirlerinden pay alabilmek amacıyla turizm merkezlerinin altyapısını iyileştirme çalışmaları başlattıklarını vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti:

'Bu kapsamda, 2 bin yıllık geçmişi olan ve Kommagene medeniyetinin ihtişamlı eserlerinden günümüze kalan ve tek kaya parçası üzerine inşa edilen Eski Kahta Kalesi'nin yakın zamanda Türkiye'nin sayılı açık hava müzeleri arasına girmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Tarihi mirasın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması önem arz etmektedir. Restorasyon çalışmalarını kalenin doğal yapısını bozmayacak şekilde aslına uygun yürütüyoruz. Kale içinde çarşı, cami, zindan, su yolları, güvercinlik kalıntıları ve kitabeler bulunmaktadır. Mart 2015 tarihinde ikinci etap çalışmalara başlanan kalede yüzde 90 seviyesinde restorasyon çalışmaları gerçekleşmiş ve Mayıs'ta turizme açılması hedeflenmektedir. Yatırım programına alınan kalenin üçüncü ve son etap restorasyonu için ise çalışmalar devam etmektedir.'

Kaynak: AA