'Erguvan İstanbul'un Sembolü Olabilir'

Erguvan İstanbul Derneği Kurucu Başkanı Hüseyin Emiroğlu: 'Japonların şehirlerini süsleyen ve şehirlerin sembolü haline gelen sakura ağaçları, Güney Afrika'nın kentlerini süsleyen ve sembolleştiren jakaranda ağaçları varsa Türkiye ve İstanbul için erguvan ağacı da böyle bir sembol değere sahip olabilir'.

Erguvan İstanbul Derneği Kurucu Başkanı Hüseyin Emiroğlu, Japon şehirlerinin sembolü olan sakura (kiraz ağacı), Güney Afrika'nın kentlerini süsleyen jakaranda ağacı gibi erguvanın da Türkiye'nin ve İstanbul'un sembol ağacı olabileceğini belirtti.

İnsan ve Mekan Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul'un küresel şehir vizyonuyla tarihi ve kültürel kimliğine uygun bir şekilde gelişebilmesi amacıyla 'İstanbul'un Çiçekleri ve Renkleri' konulu seminer düzenlendi.

Seminerin açılışını yapan Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozloğan, şehirlerde yitirilen bitki örtüsü ve doğal yaşam alanlarına dikkati çekti.

Ağaçların, şehir ve insan ilişkisi bağlamında önemini vurgulayan Hüseyin Emiroğlu da, Osmanlı, Selçuklu ve Bizans dönemine ait mimari eserlerden verdiği örneklerle şehirlerdeki doğal yaşamın ve ağacın kültürel eserlere nasıl kaynaklık ettiğini açıkladı.

Çin, Hindistan, Türkistan, Mısır ve Mezopotamya bahçe kültürlerinin yeniden yorumlanmasıyla İstanbul ve Delhi bahçe kültürünün oluştuğunu aktaran Emiroğlu, Osmanlı saray bahçelerini süsleyen çiçeklerin aynı zamanda Kırım Hanlığı, Ortadoğu ve Babür Coğrafyası'ndaki saraylarda da yer aldığını söyledi.

Emrioğlu, Gaziantep'e özgü 'Yeşil Gül'ün yok olduğunu belirterek, günümüzde hızlı şehirleşme ve metropol yaşam tarzının kültürel miras sayılabilecek bitki türlerini tehdit altında bıraktığını kaydetti.

- 'Bahçe kültürü, Anadolu ve İstanbul üzerinden Avrupa'ya geçti'

Hüseyin Emiroğlu, Türkiye'nin ve İstanbul'un dünyanın merkezinde bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getirerek, bahçe kültürünün Anadolu ve İstanbul üzerinden Avrupa'ya geçtiğini söyledi.

Saray bahçelerini, kaldırımları ve meydanları süsleyen bitki örtüsünü örneklerle açıklayan Emiroğlu, erguvan ağaçlarının İstanbul için özel bir öneme sahip olduğuna dikkati çekti.

Türk edebiyatında Baki, Nefi, Fuzuli, Ahmet Paşa, Şeyh Galip, Lami Çelebi, Gevheri, Kul Hikmet, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim ve Ziya Osman Saba gibi şairlerin erguvan ağacına atfen yazdığı dizelerden örnekler veren Emiroğlu, 'Japonların şehirlerini süsleyen ve şehirlerin sembolü haline gelen sakura ağaçları varsa, Güney Afrika'nın kentlerini süsleyen ve sembolleştiren jakaranda ağaçları varsa Türkiye ve İstanbul için erguvan ağacı da böyle bir sembol değere sahip olabilir' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA