D-8 Genel Sekreteri Musavi Açıklaması

'D8 ülkelerinin birbirleriyle yaptıkları ticaret 150 milyar dolara tekabül ediyor ancak bu yeterli değil. Önümüzde zorlu bir hedef var. Hedefimiz 150 milyar doların 500 milyar dolara yükselmesi' '(Suriye'deki iç savaş) 300 binden fazla insan öldürüldü, milyonlarca insan yerlerinden edildi. Bu İslam ümmeti için bir utanç maalesef'

Gelişen 8 ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, 'D-8 ülkelerinin birbirleriyle yaptıkları ticaret 150 milyar dolara tekabül ediyor ancak bu yeterli değil. Önümüzde zorlu bir hedef var. Hedefimiz 150 milyar doların 500 milyar dolara yükselmesi' dedi.

Ekonomik ve Sosyal Araştırma Merkezince (ESAM) SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'D-8: Yeni Bir Dünya' konulu konferansta konuşan Musavi, kurucu zirvenin 1997 yılında İstanbul'da yapıldığını söyledi.

İkinci zirvenin 1999 yılında toplandığını belirten Musavi, '5'inci zirve olan Bali Zirvesi, D-8 için dönüm noktasıdır. Birçok anlaşma ve sekretaryanın kurulması gibi pek çok anlaşma Bali Zirvesi'nde imzalanmıştır. 6'ncı zirve olan Kuala Lumpur Zirvesi'nin önemi de 10 yıllık yol haritasının bu zirvede kabul edilmesidir' diye konuştu.

Musavi, D-8'in BMGK'de gözlemci üye statüsüne sahip olduğunu dile getirerek, 'Aynı şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ile karşılıklı iş birliğini öngören mutabakat zabıtları var. Birçok örgütle karşılıklı iş birliğimizi imzaladık, bazıları ile de karşılıklı iş birliğini neticelendirme sürecindeyiz' ifadesini kullandı.

D-8'in nüfus olarak dünyanın yüzde 16'sına, İslam aleminin ise yüzde 65'ine tekabül ettiğini vurgulayan Musavi, 'Gayrisafi yurt içi hasılaya gelirsek D-8 ülkeleri İİT'nin ilk 10'u içerisinde yer alıyor. D-8 ülkeleri İİT'nin gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 69'unu oluşturuyor. İthalat ve ihracatta D-8 ülkeleri İİT'nin en tepedeki 10 ülkesi arasında yer alıyor' değerlendirmesinde bulundu.

Musavi, D-8'in toplam ticaretinin 1997 yılında dünya ticaretinin yüzde 3,9'unu oluşturduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Bu 2012 yılında zirveye ulaştı 5,3. Malum dünyadaki finansal krizden dolayı 2013'te yüzde 4,9'a geriledi. D-8 içi ticarete gelirsek 1997 yılında birbiri içinde yaptığı ticaretin dünyayla yaptığı ticaretin içindeki payı yüzde 3,4. 2012'de yine zirveye ulaştı 8,2. Daha sonra 2013'te 7,4'e düştü. D-8 ülkelerinin birbirleriyle yaptıkları ticaret 150 milyar dolara tekabül ediyor ancak bu yeterli değil. Önümüzde zorlu bir hedef var. Hedefimiz 150 milyar doların 500 milyar dolara yükselmesi. İşte bu sebeple yerel yönetimlerle temasta bulunuyorum ve bu hedefin aşılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.'

- Suriye'deki iç savaş

Suriye meselesinin İslam dünyası için kanayan yara olduğunu belirten Musavi, '300 binden fazla insan öldürüldü, milyonlarca insan yerlerinden edildi. Bu İslam ümmeti için bir utanç maalesef. Burada Müslümanlar birbirlerini Allahu ekber diyerek öldürüyorlar' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA