Diyarbakır'da Gürültü Kirliliği Haritası Oluşturuluyor

İnsan sağlığını tehdit eden gürültüyle mücadele için alışveriş merkezleri, küçük endüstriyel alanlar, eğlence merkezleri ve yapı sitelerinde denetimlerini sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin gürültü haritasını oluşturmak için çalışma başlattı.

Diyarbakır'da Gürültü Kirliliği Haritası Oluşturuluyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Koruma Daire Başkanlığı’na bağlı Çevre Kontrol ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, insan sağlığını tehdit eden gürültüyle mücadele için çalışmalarını sürdürüyor. Denetleme ekipleri, çalışmalarını özellikle alışveriş merkezleri, küçük endüstriyel alanlar, düğün salonları, hizmet binaları, fabrikalar ve konutlarda yoğunlaştırıyor. Gündüz 55, akşam ise 45 desibel olması gereken gürültünün normalin üzerinde çıkması durumunda ekipler, durum tespit tutanağıyla ilgili yerlere uyarıda bulunuyor. Uyarıları dikkate almayan işyerleri ve mekanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 10 ila 30 bin TL arasında cezai işlem uygulanıyor. Çevre Kontrol ve Denetleme Şube Müdürlüğü, ayrıca gürültü kirliliği haritası çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

“DENETİMLER SÜRÜYOR”

Kayapınar ilçesi Yolaltı Mahallesi’nde (Şilbe) yapılan denetimler sırasında bir açıklama yapan Çevre Kontrol ve Denetleme Şube Müdürü Remzi Akgül, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 14’üncü maddesine istinaden gürültü ve gürültünün azaltılmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Çalışmaların özellikle alışveriş merkezleri, küçük endüstriyel alanlar, eğlence merkezleri ve yapı sitelerinde yürütüldüğünü ifade eden Akgül, AVM’ler ve sitelerdeki jeneratörlerden çıkan gürültülerin ses ölçümlerini yaptıklarını, ölçümlerin eşik değerlerin üzerinde olması durumunda ilk olarak gürültünün fazla çıktığı yerlerin uyarıldığını kaydetti.

Uyarı yapılan mekanların sahiplerine gürültüyü ortadan kaldırmaları için belirli süre verildiğini, giderilmemesi durumunda cezai işlem uygulandığını aktaran Akgül, “Diyarbakır merkez ilçelerinde 4 denetim ekibimiz görev yapıyor. Denetimler hem yurttaşların şikayetleri hem de rutin denetimler doğrultusunda sürüyor” dedi.

“CEZA UYGULANIYOR”

Şikayetlerin çoğunluğunun özellikle çalışan jeneratörlerden kaynaklandığını, bunu aşmak için sitelere ve AVM’lere önerilerde bulunulduğunu dile getiren Akgül, “Son dönemlerde elektriğin çok fazla kesilmesiyle birlikte jeneratör kullanımı yaygınlaştı. Siteler aydınlatma ve enerji ihtiyaçlarını jeneratörler üzerinden sağlamaya başladı.

Jeneratörleri gürültüyü önleyici kabinler ve egzoz susturucu ile birlikte almalarını öneriyoruz. Bu konuda eğer yurttaşlar bize başvuruda bulunursa teknik olarak yardımda bulanabiliriz” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin kentin genel gürültü aksları için gürültü haritası oluşturmaya başladığını kaydeden Akgül, haritayla birlikte kentin hangi alanında insanların gürültüye maruz kaldığının rahatlıkla tespit edileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA