Sahil Güvenlik'ten BBC'ye videolu cevap

BBC Türkçe'nin yayınladığı Türk Sahil Güvenlik'in Suriyeli mültecilerin botuna sopalarla vurduğu haberine videolu yanıt geldi.

Sahil Güvenlik'ten BBC'ye videolu cevap
BBC Türkçe geçtiğimiz gün, Sahil Güvenlik'in Suriyeli mültecilerin botuna sopalarla vurarak insanlık dışı bir uygulamada bulunduğunu yazmıştı. Cevap videolu bir şekilde geldi.

BOTUN MOTORU DURDURULMAYA ÇALIŞILDI
Türk Sahil Güvenlik görevlilerinin, Ege denizinde kaçak yollardan Yunanistan'a geçmeye çalışan göçmen botuna sopalarla vurduğu görüntüye verilen videolu cevapta, sopalarla botun motorunun durdurulmaya çalışıldığı ifade edildi.

Sahil Güvenlik ekibi tarafından, hareket halindeki botun halatla durdurulmasına mülteciler tarafından engel oluşturulduğu için, pervanesine ve motoruna zarar vererek durdurma yöntemi denendiği açıklandı. BBC Türkçe'nin haberlerinin yanlış bir izlenim oluşturmak amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

HAREKET HALİNDEKİ BOTU DURDURMA YÖNTEMİ
'Hareket halinde çok fazla sayıda düzensiz göçmen taşıyan bir botu durdurmak için uygulanabilecek yöntemler sınırlıdır. Bota çatma yapılarak durdurulmaya çalışılması yöntemi, göçmen botunun batmasına ve göçmenlerin hayatının riske atılmasına neden olması nedeniyle uygulanmamaktadır.

Diğer bir yöntem olan botun önüne halat atılarak durdurulmaya çalışılması durumunda göçmenler manevra yaparak halattan kaçınabilmektedir.

PERVANESİ DURDURULMAYA ÇALIŞILDI
Elde edilen tecrübeler neticesinde göçmen botunun motoruna veya pervanesine zarar vererek durdurmanın en iyi yöntem olduğu tespit edilmiştir ve bu yöntem uygulanmaktadır.

'GÖÇMENLERE ZARAR VERİYOR' ALGISI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTILAR
Ancak, Sahil Güvenlik Botlarının göçmen botunun motorunu bozmak maksadıyla yaptığı bu müdahalelerinin doğrudan göçmenlere zarar vermeye yönelik olduğu şeklinde bazı medya organları tarafından yanlış bir izlenim oluşturulmak istendiği görülmektedir. Bahse konu görüntüde de bottaki mültecilere değil motorun durdurulmasına yönelik müdahale vardır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, önce insan hayatı prensibiyle hareket ederek 2015 yılında 91.611 göçmeni denizden sağ olarak kurtarmıştır.'