Engelli Çocuğuna 40 Yıldır Özenle Bakıyor

Sinop'un Erfelek ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki Danacı, bir yaşında geçirdiği ateşli hastalık sonucu zihinsel engelli olarak yaşamını sürdüren kızının temizlikten beslenmesine, tüm ihtiyaçlarını 40 yıldır titizlikle karşılıyor Anne Danacı: 'Gücüm yettiği kadar, Allah bana ömür verdiği sürece çocuğuma bakmaya, onun tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğim'.

GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Sinop'un Erfelek ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki Semiye Danacı, 1 yaşında geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle zihinsel engelli olarak yaşamını sürdüren kızına 40 yıldır gözü gibi bakıyor.

Eşini 7 yıl önce kaybeden 8 çocuk annesi Danacı, olumsuz hayat şartlarına rağmen yaşam mücadelesinden hiç vazgeçmedi.

Yıllarca gündüzleri tarlada çalışarak ev ekonomisine katkıda bulunan Danacı, akşamları da ateşli hastalığın zihinsel engel yarattığı çocuklarından ikisinin bakımıyla ilgilendi.

Yaşam mücadelesini AA muhabirine anlatan Danacı, 8 çocuğundan Tuncay ve Asiye Danacı'nın geçirdikleri hatalık sonrası zihinsel engelli olarak hayatlarını devam ettirdiklerini söyledi.

Engelli iki çocuğunun bakımını gücü yettiğince en iyi şekilde yapmaya gayret gösterdiğini dile getiren Danacı, oğlunun 29 yaşında vefat ettiğini kaydetti.

Oğlunun vefatının kendisini çok üzdüğünü ancak diğer engelli çocuğu olan kızı Asiye Danacı için hayata tutunarak ona gözü gibi bakmaya devam ettiğini belirten anne Danacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Asiye 40 yaşına girdi. 40 senedir kızıma bakıyorum. Kızım, evladım o benim, 40 yıldır hiç yalnız bırakmadım. Gücüm yettiği kadar, Allah bana ömür verdiği sürece çocuğuma bakmaya, onun tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğim. Engelli diye insan çocuğunu gözardı edemez. Ben ona kıyabilir miyim, dünyam sanki onun üzerine kurulmuş gibi. Şimdi bile tuvalete götürürüm, üzerini temizlerim, yemeğini yediririm. Üstü başı kokmasın diye o kadar çok dikkat ediyorum.'

Danacı, damadı ve kızının da kendisine çok yardımcı olduklarına işaret ederek, 'Onlardan Allah razı olsun. Bana çok yardımcı oluyorlar. Yardımcı olmayabilirlerdi de çünkü çok örnekleri var. Allah'ıma şükürler olsun, bugünleri gördük. Her zaman dua ediyorum' dedi.

Bugünün koşullarıyla 40 yıl öncesinin şartları arasında çok büyük fark olduğunu da ifade eden Danacı, 'Eskiden hazır bez diye bir şey yoktu. Kendimiz yapar, onlarla çocuklarımızı bezlerdik. Gündüzleri tarlada çalışır, akşam eve gelir çocuklarımın bakımı yapardım çünkü eşim çalışmaya gurbete giderdi. Çocuklara bakma olsun, tarla işi olsun, hepsi bana kalırdı' diye konuştu.

Erfelek Belediyesi yetkilileri de zaman zaman anne Semiye Danacı ve kızı Asiye Danacı'yı ziyaret ederek, çeşitli hediyeler veriyor.

Kaynak: AA