Dikili'de Yasa Dışı Geçişler

İzmir Valisi Toprak: 'Güvenlik birimleri tarafından yakalanan ve spor salonunda resmi işlemleri yapılan göçmenlerin kapıyı zorlamasıyla, kapı ve camları kırıldı'.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, yasa dışı geçiş sırasında Dikili ilçesinde yakalanan göçmenlerin, resmi işlemler için bekletildikleri spor salonundan çıkmak için kapısını zorlamaları sonucu kapı ve camların kırıldığını bildirdi.

Vali Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunan adalarına yakınlığı nedeniyle yasa dışı geçiş için ilçeye gelen göçmenlere yönelik güvenlik güçlerinin yoğun çalışma sürdürdüğünü, yakalananların kimlik tespiti ve adli işlem için bir okulun spor salonuna konulduklarını ve burada kendilerine temel ihtiyaç malzemesi yardımlarının da yapıldığını bildirdi.

Son günlerde yapılan çalışmalarda yakalanan göçmelerin işlemleri için bekletildiği sırada, bir grubun bulundukları spor salonundan demir kapıya yüklenerek çıkmaya çalıştıkları, bu sırada salonun kapısıyla bazı camlarının zarar gördüğü bilgisini aktaran Vali Toprak, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle grubun bu davranışından vazgeçtiğini aktardı.

- 'Her kesimin görevlilere yardımcı olmasını bekliyoruz'

Valisi Mustafa Toprak konuya ilişkin sosyal medyadaki hesabı üzerinden ise şu mesajı paylaştı:

'Uluslararası sözleşmeler ve ülkemizin insani yaklaşımları çerçevesinde gerekli her türlü özen gösterilmektedir. İşlemleri tamamlanan göçmenler en seri şekilde Göç İdaresi İl Müdürlüğüne teslim edilerek gereği valiliğimiz koordinesinde yapılmaktadır. Göçmen yoğunluğu yaşanan ilçelerde oluşturulan bazı sosyal medya hesaplarından gayri insani ve kabul edilemeyecek paylaşımlar yapılmaktadır. İnsanlık dramı ve vicdan imtihanı karşısında her bir kesimin görevli birimlerin işini kolaylaştıracak şekilde yardımcı olması beklenmektedir. Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Göç İdaresi Müdürlüğümüz koordinasyonla tüm imkanları ve özveri ile yakalama ve geri gönderme yapmaktadırlar.'

Öte yandan Vali Toprak, 'Dikili ilçesinde spor salonu ateşe verildi' şeklindeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirterek, 'Güvenlik birimleri tarafından yakalanan ve spor salonunda resmi işlemleri yapılan göçmenlerin kapıyı zorlamasıyla kapı ve camları kırılmış ve gereği yapılmaktadır. Başka bir olumsuzluk yoktur' görüşlerini aktardı.

Dikili Kaymakamı Mustafa Nazmi Sezgin de olayın kısa sürede sona erdiğini, yaralanan olmadığı gibi önemli bir zarar da oluşmadığını ifade ederek, bu davranışı sergileyenler hakkında ayrı bir adli işlem yapılacağını belirtti.

Kaynak: AA