Şehir Merkezinde 'Eşekli' Protesto

Eskişehir’de Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan eşekli protestoya, çocuklar yoğun ilgi gösterdi.

Şehir Merkezinde 'Eşekli' Protesto
Hamamyolu’nda bulunan Saatli Park’ta bir araya gelen dernek üyeleri, bir de eşek getirdi. Eşeğe çocuklar yakından ilgi gösterirken, protestonun sloganı ise “Bir Yeşil Dünya Bırakın Biz Eşek Sıpalarına” oldu. Ancak köylerde görme şansı olan eşeğin, şehir merkezinde vatandaşların yoğun olarak kullandığı bir caddede görülmesi başta çocuklar olmak üzere, yaşlıları da şaşırttı. Bazı çocukların eşeği sevdiği görülürken, bir kısmı ise korkarak ağladı. Aileleri tarafından bazı çocuklar ise eşeğe bindirildi. Bir süre ellerindeki taraklarla eşeği tarayan çocuklar, ayrılmak istemedi.

Dernek Başkanı Halit Gürsoy, doğanın korunmasının önemini vurgulamak için bu etkinlikte görselliğe önem verdiklerini anlattı. Sıpayla çocukları da tanıştırmak için böyle bir yöntem izlediklerini dile getiren Başkan Gürsoy, “Bizim yazılı kompozisyonlarımızda görsellik yüzde 85 başka türlü vatandaşımızın aklında kalmıyor. Edebiyatçılar, şairler ve yazarlar romanlarında, hikayelerinde imge kullanırlar. Biz de bu görsel kompozisyonumuzda canlı imge kullandık. Yani hem de kent yaşamındakilerin yakından tanımalarını istedik. Esas mesajımız şu, biz büyüklere çocuklara bir yeşil dünya bırakalım. Aynı zamanda şu andaki akıllı, zeki, çalışkan ve başkaldırabilen çocuklar dediklerini büyüklerine yaptırabiliyor. Bizim kuşağımıza göre çocuklar daha duyarlı. Biz burada çocuklara önem verdiğimizi bu görsel kompozisyonumuzla Türkiye’de bir ilk gerçekleştiriyoruz. Onun için diyoruz ki biz büyükler çocuklarımıza miras bırakırken aynı zamanda çocuklarımıza güvendiğimizi de iletmek istiyoruz. Kent yaşamında insanlar böyle şeylerden uzakta kaldığı için böyle bir özlem görüyor” dedi.

Etkinlikteki eşeği görünce geçmişini hatırlayan 86 yaşındaki Hasan Ceylan ise eski zamanlarda eşekleri çeşitli işlerde kullandıklarını anlattı. Ceylan, “Eskiden biz eşekle suya, yüke, tarlaya, kıra, bayıra giderdik. Eşeğe semeri vurup harmana giderdik. Biz alışkındık. Devamlı işimiz bu hayvanlarlaydı. İlçelerden kente gelip giderdik” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA