KADEM, Girişimci Türk Kadınlarını Tanıtacak

Dernek, BM'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenleyeceği oturumda 'İnovasyonda Kadın' projesini sunacak KADEM Genel Başkanı Yılmaz: 'KADEM olarak hayata geçirdiğimiz projeyle kadınların girişimcilik yeteneklerinin öne çıkarılmasına imkan sağlamayı amaçladık' 'Kadınlar olmadan ekonomiyi güçlendiremiyorsunuz. Kadını güçlendirmeden aileyi ve toplumu güçlendiremiyorsunuz. Bu projemizde kimin ne düşündüğüne bakmadan, ideolojik bir ayrışmaya gitmeden tek hedefimiz, yaptığı çalışmalarla bu topraklarda yer almak isteyen kadınlarla hareket etmekti. Bunu başarıyla da yaptığımızı düşünüyoruz'

SEMRA ORKAN - Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Birleşmiş Milletler'in (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenleyeceği oturumda 'İnovasyonda Kadın' projesini sunacak.

Projenin ortaya çıkış ve gelişim sürecini AA muhabirine anlatan KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, projenin, kadınların girişimcilik yeteneklerini artırmayı amaçladığını ifade ederek, kadınların projelerini istihdam oluşturma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yılmaz, KADEM ve TÜBİTAK MARMARA TEKNOKENT iş birliğiyle gerçekleştirilen projeyle kadınların girişimcilik yeteneklerinin öne çıkarılmasına imkan sağlandığını kaydetti.

Projenin duyurusunu 10 Ağustos 2015'te yaptıklarında beklentilerinin üzerinde bir taleple karşılaştıklarını vurgulayan Yılmaz, 400'e yakın başvuru alındığını dile getirdi.

Yılmaz, ön elemeyi geçen 30 proje sahibinin kadın girişimciliği kampına katılmayı başardığını aktararak, şöyle konuştu:

'Kampa katılan 30 seçkin girişimci 5 gün boyunca akademisyenler tarafından verilen girişimcilik, pazarlama ve ticarileştirme alanlarında eğitim aldı. Melek yatırımcılarla da buluşma fırsatı yakalayan katılımcılar, kamp süresince fikirlerini nasıl geliştirebilecekleri, sektörde nasıl kendilerine yer bulabilecekleriyle ilgili tecrübe de edindiler. Sektörlerinde başarılı olan yöneticilerle tecrübe paylaşımı yapılan kamp sonunda en başarılı 5 proje ödüllendirildi. Proje kapsamında girişimcilik kampında edindikleri deneyimleri ve geliştirdikleri iş fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olma hedefiyle 25-26 Ocakta KADEM Genel Merkezi'nde 'Proje Uygulama Eğitimi' verildi. KADEM, TÜBİTAK MARTEK ve İstanbul Kalkınma Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları da takdim edildi.'

- 'Kadınların da bilim, sanayi ve teknolojide yer almalarını istiyoruz'

Yılmaz, ödül alan katılımcılardan Servet Akçaalan'ın da kendileriyle New York’a gideceğini ve projesini anlatacağını ifade etti.

Bir hafta boyunca BM'de dünyanın dört bir yanından gelen STK’lar, akademisyenler ve resmi delegasyonların fikirlerini, projelerini anlatacağını söyleyen Yılmaz, 'Biz de bu yıl BM’nin 60. toplantısına KADEM olarak ‘İnovasyonda Kadın’ projemizle katılıyoruz. Pazartesi günü bir tanıtımımız olacak. Projeyi ve hayata nasıl geçtiğini anlatacağız' şeklinde konuştu.

Yılmaz, finale kalan 5 projenin de birbirinden ilginç olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu projelerden biri, bizimle BM’de kendisini anlatacak olan Servet Hanım'ın projesiydi. Bu proje icloud haberleşme tekniğini geliştiriyor. Bir başka projemiz, ameliyat ortamındaki çok çabuk yayılan mikroplara karşı önlem almayı sağlayan bir çalışmaydı. Diğer bir projemiz, diş plaklarının üzerinde kullanılan materyallerin yerli üretimle yapılmasına ilişkindi. Yine bir diğer projemiz de çöp konteynırlarının yer altına taşınmasıyla ilgiliydi.'

Yılmaz, KADEM olarak kadınların da bilim, sanayi ve teknolojide yer almalarını istediklerini belirterek, bu nedenle 'İnovasyonda Kadın' projesini hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Projeye Türk kadınının yoğun ilgi göstermesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Yılmaz, “Kadınlarımız hala arıyor. 'Bu proje devam edecek mi, yeni projeler kabul edecek misiniz’ gibi sorular alıyoruz. O yüzden bu yıl projenin ikincisini düzenleyeceğiz. Çünkü geçen yıl çok olumlu bir geri dönüş aldık başvuran arkadaşlarımızdan. Bir haftalık eğitim sürecinin ardından iletişimimizi hiç koparmadık, ara ara toplantılar yaptık. Bu süreçte bütün kursiyerlerimizin projelerini bir televizyon kanalı aracılığıyla yayımladık. Bu yayın organı üzerinden görüp bize gelenler de oldu' diye konuştu.

Yılmaz, kadın olmadan toplumsal refahın sağlanamayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

'Kadınlar olmadan ekonomiyi güçlendiremiyorsunuz. Kadını güçlendirmeden aileyi ve toplumu güçlendiremiyorsunuz. Bu projemizde kimin ne düşündüğüne bakmadan, ideolojik bir ayrışmaya gitmeden tek hedefimiz, yaptığı çalışmalarla bu topraklarda yer almak isteyen kadınlarla hareket etmekti. Bunu başarıyla da yaptığımızı düşünüyoruz. Projeyi yaparken BM bizden özet bir bilgi istemişti. Gönderdiğimizde onların da büyük heyecan duyduğunu gördük. O yüzden sunumumuz Pazartesi sabahı 08.30 gibi çok erken bir saatte olmasına rağmen katılım konusunda yoğun bir geri dönüş aldık. Bu da bizi mutlu etti.'

- 'Kadınlar artık geleneksel rollerinin dışına çıkmalı'

Yılmaz, kadınların artık geleneksel rollerinin dışına çıkıp, dünyanın gidişatını yakalamaları gerektiğinin altını çizerek, 'İnovasyonda Kadın' projesi ile kadınların endüstriyel tasarımda ve sanayide de yaratıcı fikirleri olduğunu ortaya koyduklarını söyledi.

KADEM olarak kadınların bu yöndeki gücünü ortaya çıkarmak istediklerine işaret eden Yılmaz, 'O yüzden projeyi duyurmak için kadınlara seslendiğimizde 'yaratıcı, dünyayı değiştirecek fikirleriniz varsa bize başvurun' dedik' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, BM'deki oturumda 'İnovasyonda Kadın' projesini anlattıktan sonra TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Orhan Çömlekçi'nin de projenin kamp süreciyle ilgili bir sunum yapacağını belirtti.

Daha sonra TURKEN Vakfı'nı ziyaret edeceklerini aktaran Yılmaz, 'New York'ta Türkiye Büyükelçiliği'nin Türk heyeti için düzenleyeceği resepsiyona katılacağız. Ertesi gün Manhattan Ticaret Odası Başkanı Nancy Ploeger ile kadın girişimciliği üzerine toplantı yapacağız. Öğleden sonra MÜSİAD New York şubesiyle bir araya geleceğiz. 16 Mart’ta ise BM Genel Merkezi'nde yapılacak yan etkinlikte, 2015’te G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Türkiye’nin W20 deneyimini anlatan bir sunum gerçekleştireceğiz. 18 Mart'ta da TAO Consulting New York ile olası iş birlikleri üzerine bir toplantı düzenleyeceğiz' diye konuştu.
Kaynak: AA