Emet'te İstiklal Marşı'nın Kabulünün 95. Yılı

Kütahya’nın Emet ilçesinde İstiklal marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi. Emet İmam Hatip Lisesi’nde yapılan anma programına, Emet Kaymakamı Mahmuthan Arslan, Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, Garnizon Komutanı Yasin Bedir, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Eldivan, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Cöre, daire müdürleri ile öğrenci ve öğrenci velileri katıldı.

Emet'te İstiklal Marşı'nın Kabulünün 95. Yılı
Mehmet Akif Ersoy’un para ödülü olduğu için, meclis tarafından yapılan istiklal marşı yarışmasına katılmadığını söyleyen Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Ahmet Nane, "İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanın korunması ve vatan sevgisini, inancımızı her zaman canlı tutulması sebebiyle, Milli Eğitim Bakanlığı bir yarışma düzenledi.

Yarışmada birinci olan güfte için 500 lira ödül verilecekti. Gönderilen 734 şiirin 6 tanesi finallere kaldı. Ama hiç biri marş olacak nitelikte görülmedi ve yarışma iptal edildi. Para ödülü olduğu için yarışmalara katılmayan Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy yarışma iptal edilince 48 saatte istiklal marşımızı yazdı. Marşımız 12 Mart 1921 tarihinde meclisin öğleden sonraki toplantısında kabul edildi” dedi.

Konuşmanın ardından, geçtiğimiz yıl Emet ilçesinde bulunan 28 okuldan 50 öğrencinin sahne aldığı ve otoriteler tarafından birçok ödüle layık görülen ’istikbalimizin dilinden İstiklal Marşı klibi ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatı’nı anlatan slayt gösterisi izlendi.

Gecede en büyük ilgiyi ise Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı oratoryo gösterisi gördü.

Gösteri sonrası salonu dolduran izleyiciler öğrencileri ayakta alkışladı.(MS-EFE)
Kaynak: İHA